Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Злочини домаћих ШВАБА и УСТАША над сремским СРБИМА

Домаћи Немци у Срему, организовани у СС јединицама и хилфсполицији чинили су главнину војних и полицијских одреда, који за све време окупације спроводе убијања, хапшења, пустошења и пљачкања.

Немачки, фолксдојчерски извори представљају их као чуваре реда, и истичу њихово залагање да се у Срему одржава ред и мир. Такође помагали су, као и сарађивали са усташама у сповођењу расне и верске политике, у циљу мучења, конвертовања и убијања српског становништва.
Одговорни за страдање десетина хиљада Сремаца

Немци одређују смер и замах мера управљених против домаћег, српског, јеврејског и циганског становништва и зато њима припада и главна одговорност за страдање и уништење десетина хиљада Сремаца.

У тим пословима истиче се, пре свега, Антон Бауер, бивши жандармеријски подофицир, који прво у својству шефа румске полиције, а касније као теренски извршни орган гестаповске полицијске организације ЕKЗ, чини чуда на терену. Ни други за њим много не заостају. Ту су још Вилим Ходина из Руме, Филип Бауер из Бечмена, Сеп Мур из Путинаца и Стефан Kелер из Инђије, да споменемо само најважније.
Мучења, пљачке, стрељања и убиства…

Систем њиховог рада увек је скоро исти. Са домаћим Немцима, припадницима војних и полицијских организација, које народ зове хиповцима, уз помоћ немачке војске која се налази на подручју, те уз сарадњу усташа, они блокирају мирна сремска села, и пред општином, у црквеним портама или на другим већим просторима скупљају становништво, а онда издвајају људе, често без разлике пола и доба. Потом их, или одмах стрељају, или одводе у затворе. Скоро увек већ при улазу убијају кога опазе на улици, пише митровицаинфо.цом

У село Велике Радинце Бауер је упао 14. јула 1943. и са трупама састављеним углавном од домаћих Немаца у пратњи тенкова започео крвави пир. Идући од куће до куће убили су у први мах 32 лица…

И у Мартинцима су румски полицајци, све домаћи Немци, у октобру 1943. стрељали 80 лица, логораша доведених из Земуна, и то на прузи према Kузмину.

Домаћи Немци учествују заједно са Бауером у масовном злочину извршеном 27. новембра 1943. у Лежимиру.

На групу од преко 100 лица, коју су скупили у црквену порту, изненада су отворили митраљеску ватру, а кад је експлодирао минирани црквени торањ и делови црквене зграде, ту је нашло смрт више од стотину Лежимираца и 18 Гргуревчана. Попаљено је још и око 30 домова, а 102 домаћинства су опљачкана.

Нико не одгвовара за злочине над Србима

Безброј случајева, напада и злих смрти настало је на нашој територији, а жртве су биле бројне. Злотворима је сметала Србија, православље, наша традиција, слава коју славимо, земља коју волимо… Много случајева остало је документовано, али опет кроз историју, нико још не одговара за злочине на Србима.

Слава нашим људима, борцима и мученицима који су бранили своју земљу и веру од агресора и злотвора!

Извор: ВОЈВОДИНАИНФО

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: