fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Zločine u NDH proglasiti genocidom“

Vreme je da se zločini u NDH nazovu pravim imenom, genocidom, izjavio je bivši logoraš i predsednik Udruženja logoraša i potomaka “Jasenovac“ Slavko Milanović.

Foto: Tanjug/Hina
Foto: Tanjug/Hina

On je dodao da je vreme da skupština Srbije na red stavi deklaraciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima kako bi žrtve dobile poštovanje i saosećanje koje je do sada izostalo.

On je na komemoraciji na stratištu u Jajincima rekao da Srbija ima istoriju „bogatu“ ratom i da je stekla status stradalog naroda.

Milanović je naveo da je Beograd tokom rata imao najveći broj logora, kao i da je u Jajincima najviše žrtava streljano.

Zločinci nisu pravili razliku između mladih i starih, bolesnih i tek rođenih, navodi Milanović i dodaje da su se trkali u svojim zverstvima.

„Danas o tome govorimo da se ne ponovi“, rekao je Milanović i dodao da su Ustaše bile među nacistima poznate po svojoj brutalnosti navodeći kao primer jedini dečiji logor u Sisku.

„Zato mi danas glasno govorimo, iako bi samo ćutali ili vrištali od bola. Moramo učiniti sve da nacizam ostane u prošlosti, zato se moramo sećati svake žrtve, da se ne ponovi“, rekao je Milanović.

On je istakao da su se Srbi u Drugom svetskom ratu suprostavili fašizmu, ali da ta borba nikada ne sme prestati kako se svet ponovo ne bi doveo na rub propasti.

(Tanjug)

Izvor: V92

Vezane vijesti:

Đokić: Jako važno trajno njegovati sjećanje na nevino stradale

Vučić položio venac na stratištu u Jajincima: Neki bi da ulažu u mržnju i smrt, mi u budućnost

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: