Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zločin u Mašićkoj Šagovini 29 godina bez kazne

Navršilo se 29 godina od ratnog zločina u Hrvatskoj, kada su hrvatske snage u napadu na srpsko selo Mašićka Šagovina u podnožju planine Psunj, udaljeno desetak kilometara od Nove Gradiške, ubile najmanje 55 ljudi, a za ovaj zločin još niko nije odgovarao iako su poznati nalogodavci i neposredni počinioci ubistva.

svijece.jpg

U noći sa 18. na 19. decembar 1991. godine, 363 pripadnika 108. i 121. brigade ZNG-a /zenge/ i specijalaca iz grupe “Svileni” izvršili su pješadijski napad na srpsko selo Mašićka Šagovina, koje je branilo oko stotinjak branilaca, pripadnika Teritorijalne odbrane iz ovoga i susjednih srpskih sela i dobrovoljaca iz Srbije.

U toku borbe za “prokletu utvrdu”, kako su Hrvati zbog njenog izuzetnog geostrateškog položaja zvali Mašićku Šagovinu, “zenge” su, iskoristivši to što su branioci sa mještanima slavili Svetog Nikolu, ovladale cijelim mjestom, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Tom prilikom su, prema srpskim izvorima, likvidirali najmanje 55 ljudi, među kojima 31 civila i pripadnika Teritorijalne odbrane iz ovog sela, dok ih je nekoliko desetina prošlo višemjesečnu torturu u hrvatskim kazamatima.

Prema svjedočenjima preživjelih srpskih logoraša, “zenge” su pred sobom redom palile sve kuće, te ubijale i civile i branioce nakon polaganja oružja i predaje.

Prema hrvatskim izvorima, akciju je isplanirao brigadir Josip Mikšić, tadašnji komadant 121. brigade, a napadom komandovao pukovnik Ante Šolić, tadašnji komandant Samostalne interventne satnije /čete/ pri 121. brigadi.

Među ubicama civila i zarobljenika, preživjeli mještani su prepoznali Zdravka Paritana, Stevana Kulića, obojica iz Cerničke Šagovine, i Ivana Klepića iz Nove Gradiške.

Prema nalogu hrvatske vojske, u Mašićkoj Šagovini je pokopano 28 tijela, većina pod imenom, a skupljali su ih i pokopavali njihovi rođaci, među kojima i Cvetanka Milosavljević, koja je morala pokopati i svoja dva sina Tihomira /20/ i Dragana /23/.

Sa ove lokacije do 2013. godine ekshumirani su i srpskoj strani predati posmrtni ostaci najmanje šest lica, uz objašnjenje da su “stradali u borbi”, a u oktobru iste godine ekshumirani su posmrtni ostaci još 19 žrtava, od kojih je do sada 14 identifikovano, dok se za ostale žrtve još ne zna ni mjesto ukopa.

Selo je kompletno opljačkano i spaljeno, izuzev Zadružnog doma, u kome se nalazila hrvatska vojska sve do dolaska vojnika UN.

U Hrvatskoj ova akcija se kotira kao “jedna od prvih herojskih bitaka `domovinskog rata`, u kojoj su, kako kažu, `četnici` pretrpjeli velike gubitke – oko 100 mrtvih”, dok su hrvatski gubici iznosili 13 poginulih i više desetina ranjenih.

“Iako su u ovoj akciji ubijani civili i zarobljenici, kategorije koje su u oružanim sukobima zaštićene Ženevskim konvencijama, iako su poznata imena osoba koje su isplanirale i izvele ovu akciju, kao i neposredni počinioci ubistava, za ovaj zločin još niko nije odgovarao ni pred domaćim ni pred međunarodnim sudovima”, podsjeća “Veritas”.

U Mašićkoj Šagovini je, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, živjelo 209 stanovnika, od kojih 189 ili 90 odsto Srba, 16 Hrvata i četiri Jugoslovena.

Dvadeset godina kasnije, po popisu iz 2011. godine u ovom selu je popisano sedam žitelja, i to dva muškarca i pet žena, bez oznake nacionalne pripadnosti.

Izvor: Srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: