fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zločin nad Srbima guraju u zaborav

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/organi.jpg

Strazbur – Vreme prolazi, a rezultata povodom istrage o trgovini ljudskim organima na okupiranim teritorijama i u Albaniji još nema. Upravo završeno zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu pokazalo je da među poslanicima postoji interesovanje da se sazna dokle se stiglo u ispitivanju navoda iz izveštaja Dika Martija na osnovu kojeg je u ovoj najstarijoj aktivnoj evropskoj integracionoj instituciji izglasana i rezolucija.

Tako je poslanik i nekadašnji šef delegacije Srbije Miloš Aligrudić u izjavi za „Novosti“ istakao da Euleks ide „sitnim koracima“ i od Saveta Evrope zatražio da se ovom temom i dalje bavi, dok je novi šef delegacije Ljubica Vasić, čak, iznela lično mišljenje da bi napredak u istrazi trebalo da bude i jedan od argumenata u normalizaciji odnosa srpskih vlastodržaca i nelegalnih šiptarskih struktura.

Sa druge strane, generalni sekretar SE Torbjern Jagland odgovara da institucija na čijem je on čelu nema nikakvu moć u istrazi.

Opšti je utisak da istraga tapka u mestu. S tim se, međutim, ne slaže portparol Specijalne istražne jedinice Euleksa Juri Las.

„Temeljna kriminalistička istraga koja će se odnositi na sve zločine iz izveštaja Saveta Evrope, i koja obuhvata brojne jurisdikcije i događaje koji su se desili pre 12 ili 13 godina, neminovno će biti duga i složena. Pravna procedura zahteva vreme. U tome nema prečica“, ističe Las za naš list.

Las poručuje da nikome nije u cilju da se proces zbrza.

„Razumemo i potpuno smo svesni da su oni koji su izgubili svoje najmilije u tom periodu i koji još ne znaju njihovu sudbinu, veoma razočarani i ljuti što su ti slučajevi još nerazrešeni. Delimo sa njima taj osećaj, ali ni u čijem interesu, a ponajmanje porodica potencijalnih žrtava, nije da se požuruje i ubrzava proces i da se ne sprovede temeljna istraga. Moramo to da uradimo na pravi način“ – kaže Juri Las.

Portparol Specijalnih istražnih jedinica naglašava da je od suštinske važnosti da se prikupe pravi dokazi.

„Baš kao što je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine istaklo u nedavno emitovanoj emisiji, da im je bilo potrebno 16 meseci rada da unakrsno provere informacije kako bi potkrepili svoje uverenje da je svedok kredibilan, Specijalna istražna jedinica, takođe, mora da prođe kroz sličan proces i nezavisno proveri sa svoje strane da je svaki svedok ili svaki drugi dokaz zaista kredibilan“, naglašava naš sagovornik.

Las poručuje da je nephodno, da bi dokaz bio validan, obezbediti mogućnost da bude odbranjen od izazova sa kojima će se neizostavno suočiti na suđenju kada slučaj bude iznet pred sud, zašta je potrebno vreme.

„Ukoliko tužilaštvo ne uspe da podvrgne elemente dokaza na takvu proveru, rizikuje da podrije uspešno krivično gonjenje onih koji su odgovorni“, zaključuje Juri Las.

Vreme briše tragove

Da ne bi ugrozili istragu, u Specijalnoj istražnoj jedinici ne žele da otkriju detalje dokle se stiglo u proverama Martijevih navoda, tako da se ne zna dokle je čitav proces stigao. I dok Euleks insistira na temeljnosti, vreme polako briše tragove.

 

 

Vezane vijesti:

Glas Rusije: NATO, UNMIK i EULEKS miniraju istinu o trgovini organima kidnapovanih Srba

SVJEDOK JE BIVŠI PRIPADNIK OVK

Izvadili srce iz živog srpskog mladića

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: