fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zločin EUFOR-a zauvijek promijenio sudbinu porodice Abazović

Prošlo je 14 godina od akcije EUFOR-a u selu Bjelogorci kod Rogatice, kada je na kućnom pragu ubijena Rada Abazović, a teško ranjeni njen tada maloljetni sin Dragoljub i suprug Dragomir.

Sjećanje na stradanje Abazovića - Foto: RTRS
Sjećanje na stradanje Abazovića Foto: RTRS

Italijanski karabinjeri u ranim jutaranjim časovima 5. januara 2006. godine upali su kuću porodice Abazović i počeli da pucaju. U toj pucnjavi smrtno je ranjena Rada Abazović, koja je od zadobijenih povreda preminula u fočanskoj bolnici, dok su njenom sinu Dragoljubu /11/ i suprugu Dragomiru nanesene teže povrede.

Pripadnici italijanskog kontingenta SFOR-a nisu dozvolili dva sata da ranjenoj ženi bude pružena ljekarska pomoć.

Sanitet iz Rogatice prišao je ranjenoj ženi tek kada su karabinjeri vidjeli da je skoro mrtva. Prva pomoć ukazana joj je u rogatičkom Domu zdravlja, odakle je prebačena u Bolnicu u Foču, gdje je preminula na operacionom stolu. Prilikom ovog napada u glavu je ranjen Dragomir Abazović, te njegov sin Dragoljub.

Ispostavilo se da je SFOR greškom napao Abazoviće jer su tražili sasvim drugu osobu. Ipak, nisu željeli da priznaju šta se zaista desilo tokom napada. Vojnici EUFOR-a tvrdili su čak da su se „branili“ jer su, navodno, pokojna Rada i njen sin Dragoljub na njih pucali iz automatskog oružja, a da je Dragomir sam sebi pucao u glavu.

Sve je to juna 2006. demantovalo Okružno javno tužilaštvo iz Istočnog Sarajava koje je utvrdilo da Rada i njen sin nisu pucali, a da je Dragomir ranjen u glavu zrnom iz pištolja kalibra devet milimetara, kojim su bili naoružani italijanski karabinjeri. Uprkos tome, za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Tako su svi pokušaji porodice, uz angažovanje dva advokata, da dođu do pravde i da pred sudom odgovaraju ubice Rade Abazović ostali bezuspješni. Abazovićima je uskraćeno i pravo na žalbu, pa nikakvu odštetu nisu dobili.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: