Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Živanović: Genocid u Jasenovcu dokazan, Srebrenica nametnuta iz Haga

Datum objave: ponedeljak, 15 aprila, 2019
Objavljeno u Jasenovac, Srebrenica
Veličina slova: A- A+

 Predsjednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu akademik Srboljub Živanović rekao je da se još krije broj žrtava u tom logoru, te da je genocid iz vremena Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ dokazan, a da je Srebrenica podmukla zamjena teza koju je Srbima pripisao Hag.

Živanović, Foto S. Mišljenović
Živanović, Foto S. Mišljenović

Živanović je rekao da je tajna i u jednom institutu u Srbiji, u kojem se čuvaju dva sanduka sa dokumentacijom žrtava koje su na obalu izbacili Dunav i Sava, kao i u masovnoj grobnici ispod Kule Nebojša, na beogradskom Kalemegdanu.

“Niko tim dokazima, bar do sada nije pristupio. Niko više ne prilazi zabranjenim i zakrovljenim grobnicama”, rekao je Živanović za “Večernje novosti”.

On je naveo da je jedna od otkrivenih istina o Jasenovcu i snimak američkih pilota, koji se čuva u Edinburgu, a na kojem se vidi da se masovna grobnica ubijenih jasenovačkih žrtava na potezu od Donje Gradine, sada u Republici Srpskoj, proteže na 16 kilometara kvadratnih.

Živanović je upitao ko može da zaboravi Jasenovac u kojem je umoreno više od 700.000 pravoslavnih Srba, a uz njih i 23.000 Jevreja, 80.000 Roma i više hiljada pripadnika drugih naroda, te istakao da te žrtve još nisu do kraja prebrojane.

Govoreći o Srebrenici, Živanović je rekao da je Srbima Srebrenica ispostavljena kao vrlo podmukla zamjena teza i da im je pripisana kako bi se zatamnila slika Jasenovca, ali da će istina o njoj izaći na vidjelo, baš kao i istina o Jasenovcu, koju je skrivala komunistička Jugoslavija i njen vođa Tito.

“Nedokazani genocid – za utemeljeno dokazani genocid u Jasenovcu. Uveren sam da u Srebrenici nije bilo genocida. Srebrenica je bila potrebna kao protivteža za genocid prema Srbima u NDH i kao opravdanje za prvo bombardovanje Srba”, istakao je Živanović.

On je naveo da je Srebrenica osmišljena da bude “kamen o vratu Srbima, da ih savija dotle da se nikada ne usprave, da im priguši priču i zatamni sećanje na sva viševekovna stradanja”.

Živanović je rekao da je Srebrenica osmišljena da Srbi zaborave svoje žrtve, kako danas i u budućnosti ne bi remetili definisane klišee vječnih krivaca nametnutog zla.

Izvor: SRNA

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top