Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ziloti: Vežbamo kao izviđači, a ne kao vojska

I ovog leta 15 mališana obučenih u vojničku uniformu učiće tehniku rukovanja oružjem na južnom Kučaju. Članovi “Srpske istinske pravoslavne crkve“ tvrde da nema govora o vojnoj obuci dece

I OVOG leta 15 mališana obučenih u vojničku uniformu učiće tehniku rukovanja oružjem na južnom Kučaju. Pripadnici „Srpske istinske pravoslavne crkve“ (ziloti) objavili su na svom sajtu novi poziv za treći Svetolazarev pravoslavni omladinski kamp (SPOK) od 1. do 10. avgusta.

Prošle godine, posle objavljivanja fotogafija i video-snimaka dece sa replikama „kalašnjikova“, veliki broj institucija u Srbiji je osudio kamp, ali ništa nije urađeno da se njegov rad eventualno zabrani. Iz MUP-a je najavljena provera celog slučaja.

Organizatori iz SIPC za „Novosti“ navode da njihov kamp nije i ne može biti kamp za vojnu obuku dece i omladine, „kako zlonamerno pokušavaju da ga predstave neki mediji“.

– SPOK kao i svaki izviđački ili skautski kamp ima primese vojničkog duha i discipline – navodi episkop utešiteljevski Akakije, predsedavajući Arhijerejskog saveta SIPC. Dan u njemu započinje podizanjem državne zastave uz zajedničko pevanje himne „Bože pravde“ i fiskulturom.

Ziloti govore da dnevne aktivnosti obuhvataju planinarenje, orijentaciju i snalaženje u prirodi, obezbeđivanje ishrane u prirodi i časove nacionalne istorije, kao i slikarske radionice, sportska nadmetanja i zabavne aktivnosti – pevanje uz logorsku vatru, stare narodne igre i druženje polaznika kampa.

– Aktivnost streljaštva iz „ersoft“ plastičnih pušaka za igru bila je predviđena i sprovedena u toku jednog dana i to u trajanju od nekoliko sati, a obuhvatala je gađanje u papirnu metu. Dakle, upotreba ovih pušaka za igru nije ni u jednom trenutku ličila na vojni trening, niti se to gađanje sprovodilo sa nekom namerom obuke za oružane sukobe – poručuju iz SIPC.

Navode i da je poznato da streljaštvo, baš kao i ostale aktivnosti u kampu, spada među uobičajene aktivnosti skautskih odnosno izviđačkih kampova širom sveta (uzor su bili skautski kampovi Ruske zagranične crkve u SAD, sa iskustvom dugim više decenija).

Izvor: NOVOSTI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: