Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zenica: Rakići i Stanković oslobođeni optužbi za ratni zločin

Kantonalni sud u Zenici oslobodio je Ranka i Željka Rakića, te Marka Stankovića optužbi za zločin protiv civilnog stanovništva u ljeto 1992. godine u selu Kućice kod Zavidovića.

Zenica (Foto: Suggestkeyword)
Zenica (Foto: Suggestkeyword)

Rakići i Stanković oslobođeni su optužbe da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, krajem avgusta ili početkom septembra 1992. u mjestu Kućice ubili Zuhru Husanović.

Sudija Enes Maličbegović obrazložio je da je optužba cijeli slučaj bazirala na iskazu svjedoka Raska Husanovića, ali da na osnovu toga vijeće nije moglo van razumne sumnje donijeti osuđujuću presudu.

„Nije sporno da je njegova majka Raska Husanovića ubijena, ali za jedno ovako teško krivično djelo Tužilaštvo je moralo provesti odgovarajuća vještačenja, psihologa, balističara, te obaviti uviđaj na licu mjesta da bi potkrijepilo iskaz ovog svjedoka, koji je u vrijeme izvršenja đela bio dječak od 12 godina“, rekao je Maličbegović.

On je dodao da je Sud upozorio i na manjkavosti prepoznavanja kojim je narušeno pravo na odbranu jer nije sprovedeno u skladu sa zakonom, prenosi Birn.

Na ovu prvostepenu presudu dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Oslobođeni optužbi za zločin nad Srpskim civilima

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: