Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Željko Svitlica: 300

Datum objave: sreda, 31 maja, 2017
Objavljeno u Kordun, Stratišta NDH
Veličina slova: A- A+

Jedan od najpoznatijih spomenika NOB-a nalazi se na Petrovoj gori u Kordunu.

Spomenik na Kordunu
Spomenik na Kordunu

Djelo je poznatog vajara Vojina Bakića, a u posljednjem ratu doživio je sudbinu mnogih građevina i spomen obilježja iste vrste – uništila ga je vojska Hrvatske.

Spomenik na vrhu Petrovcu je podignut u čast ustanka naroda Banije i Korduna i jednog događaja koji bi zaslužio naslov holivudskog spektaktla, ali kako su se kod nas antičke i epske bitke događale ”svako malo”, zatrpan je u šumama Petrove gore i zaboravljen kao i mnogi slični.

Stezanje obruča naoružanih ustaša i domobrana oko narodnog zbjega na Petrovoj gori prouzrokovalo je jedan očajnički pokušaj – jedan skok u ambis, jedno ”neka bude što biti ne može”, jedan harakiri – pokušaj proboja oko 300 srpskih seljaka naoružanih samo roguljama i vilama kroz obruč istrebljivača. Oni su izginuli, ali je obruč probijen nešto kasnije.

Trista seljaka, koji su živjeći u miru, ranije možda imali međusobne nesuglasice oko zemlje, oko međe, oko seoskog puta, koji su zavidili jedan drugom na blagu, golim rukama su krenuli da probiju obruč ničeg drugog do smrti i uništenja.

Taj događaj je samo jedan od onih koji opisiju pravi karakter antifašističke borbe kod nas – ona je rođena i održala se iz želje da se sačuva goli, ubogi život.

Da bi se taj život sačuvao narod je gonjen često bježao u planine, još dalje od svojih sela, takođe razbacanih po bregovima u rasporedu koji je uvijek više određivala muka i bježanje, nego plan.

Duboko u HH vijeku, majke su djecu previjale po pećinama krijući se od avionskih bombi tehnološki nadmoćnog i agresivnog neprijatelja

Zato, ima nečega u našim gorama. Imena Kozara i Petrova gora, više su određene izgibijama nego svojim prirodnim ljepotama. Kada se umirite i duboko zagledate u naše šume ili planine, javlja se osjećaj da iz njih – osim prirode, osim biologije i ljepote – čili istorija.

Dok majski vjetar prevrće lišće na srebrenu stranu u čovjeku se javlja nekakav titraj, slutnja na bitke iz prošlih vremena i strepnja istovremeno.

Dok slušaš odjek ptičijeg pjeva kroz šumarke, kao da ti krv jurne kroz vene utrnule ruke. Stojiš na vrhu brda i čuješ hučanje brze rijeke dole u klancu, a kao da si već nekada bio tu kraj iste bukve.

Predrag Velinović, profesor režije na beogradskom FDU i banjalučkoj Akademiji umjetnosti, režiser filma “Motel Nana” rekao je jednom da ovde postoji stalni osjećaj sjete i određene nepromjenljivosti i tjeskobe, i da je “toliko prisutan da će čovjek, čim stavi kameru, i dugo snima kadar, nesumnjivo to prenijeti na platno”.

Nikad mi “sa ovih prostora” nećemo moći pobjeći niti se diviti ovoj ljepoti bez pomisli na svu krv koja je prolivena i svo zlo koje je vidjela, niti će ovo postati mirno odmaralište i banja za dušu i tijelo. Svi koji se mole treba da se mole da krvi više ne bude i svi koji rade treba da rade na istom zadatku.

Možda, jednom kada ne bude ljudi na na ovoj vjetrometini, kada neka stihija zatre sve od mora do rijeka i kada utihnu šume, a blijedi i izbezumljeni duhovi pobjegnu, potoci će samljeti kosti, a jame se napuniti vodom i zaboraviće zemlja da je ikad upila krv ili prijeku riječ – voda će biti voda, kamen kamen, drvo drvo, a sa neba će sa kišom popadati kletve.

Izvor: Frontal

Vezane vijesti:

Milan Pantović: ZAPIS SA KORDUNA, LjUTA LIČKA ZIMA

“Oluja” je dovršila ono što je davno započeto

Poziv na narodni zbor na Petrovoj gori 12.05.2012.


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top