fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Poziv na narodni zbor na Petrovoj gori 12.05.2012.

petrova-gora_pozivnica

Narodni zbor na Petrovcu, kraj spomenika „Petrova gora“održaće se 12.05.2012. Svečana proslava i kulturno-umjetnički program povodom 70-te obljetnice proboja na Biljegu početi će u 11 sati.

Akciju proboja na Biljegu izvelo je 700 partizanskih boraca probivši obruč od desetak hiljada ustaško-domobranskih snaga. Proboj je uslijedio nakon višemjesečnog proganjanja i ubijanja žena, djece i staraca. U tzv. čišćenju terena 2500 civila je odvedeno put logora smrti, uglavnom u Jasenovac. Za samo 90 dana proljeća 1942. u selima kotareva Vojnić i Vrginmost ubijeno je 3454 Srba.

Proboj obruča je bio jedini mogući spas za opkoljene partizane i civile. U proboju obruča je iza partizana jurišalo nenaoružano civilno stanovništvo iz okolnih sela Petrove gore i s područja tadašnjeg Vrginmosta. Nakon poraza ustaško-domobranske snage NDH su se povukle i više nikada se nisu usudile obračunavati sa partizanima na Petrovoj gori. U Petrovoj gori sahranjeno je ukupno 1700 partizanskih boraca i 2504 žrtve ustaškog genocida.

Pozivamo Vas da svojim prisustvom doprinesete obilježavanju jednog od najznačajnijih trenutaka antifašističke borbe na mjestu sjećanja koje je već dvije decenije zanemareno i neadekvatno zaštićeno. Propadanje ostataka partizanske bolnice i rijetkih artefakata, zemunica i grobova te uništavanje samog spomenika „Petrova gora“ traje do danas.

Obilježavanje proboja na Biljegu je prilika da podsjetimo u kakvom se stanju nalazi antifašistička spomenička baština te antifašizam kao ustavotvorna tekovina Republike Hrvatske.

S poštovanjem,

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH  i  Srpsko narodno vijeće

Općine Vojnić, Krnjak, Gvozd i Topusko

petrova-gora_pozivnica

 

Napomena: Proslavu 70-te obljetnice proboja na Biljegu kod spomenika na Petrovoj Gori pomjeramo dan ranije 12.maja 2012. godine u 11 časova

zvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/snv-baner.JPG

 

Vezane vijesti:

Izlet na Petrovu Goru

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: