Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Poziv na narodni zbor na Petrovoj gori 12.05.2012.

Datum objave: sreda, 9 maja, 2012
Objavljeno u Banija
Veličina slova: A- A+

petrova-gora_pozivnica

Narodni zbor na Petrovcu, kraj spomenika „Petrova gora“održaće se 12.05.2012. Svečana proslava i kulturno-umjetnički program povodom 70-te obljetnice proboja na Biljegu početi će u 11 sati.

Akciju proboja na Biljegu izvelo je 700 partizanskih boraca probivši obruč od desetak hiljada ustaško-domobranskih snaga. Proboj je uslijedio nakon višemjesečnog proganjanja i ubijanja žena, djece i staraca. U tzv. čišćenju terena 2500 civila je odvedeno put logora smrti, uglavnom u Jasenovac. Za samo 90 dana proljeća 1942. u selima kotareva Vojnić i Vrginmost ubijeno je 3454 Srba.

Proboj obruča je bio jedini mogući spas za opkoljene partizane i civile. U proboju obruča je iza partizana jurišalo nenaoružano civilno stanovništvo iz okolnih sela Petrove gore i s područja tadašnjeg Vrginmosta. Nakon poraza ustaško-domobranske snage NDH su se povukle i više nikada se nisu usudile obračunavati sa partizanima na Petrovoj gori. U Petrovoj gori sahranjeno je ukupno 1700 partizanskih boraca i 2504 žrtve ustaškog genocida.

Pozivamo Vas da svojim prisustvom doprinesete obilježavanju jednog od najznačajnijih trenutaka antifašističke borbe na mjestu sjećanja koje je već dvije decenije zanemareno i neadekvatno zaštićeno. Propadanje ostataka partizanske bolnice i rijetkih artefakata, zemunica i grobova te uništavanje samog spomenika „Petrova gora“ traje do danas.

Obilježavanje proboja na Biljegu je prilika da podsjetimo u kakvom se stanju nalazi antifašistička spomenička baština te antifašizam kao ustavotvorna tekovina Republike Hrvatske.

S poštovanjem,

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH  i  Srpsko narodno vijeće

Općine Vojnić, Krnjak, Gvozd i Topusko

petrova-gora_pozivnica

 

Napomena: Proslavu 70-te obljetnice proboja na Biljegu kod spomenika na Petrovoj Gori pomjeramo dan ranije 12.maja 2012. godine u 11 časova

zvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/snv-baner.JPG

 

Vezane vijesti:

Izlet na Petrovu Goru
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top