Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zdravka ubijali i posle zločina, sinovi postali katolici da bi preživeli

Otkriveno telo Srbina iz Novog Travnika i utvrđen način njegove egzekucije. Sinovi morali da pređu u katoličku veru da bi preživeli

Zdravko Kovač ubijen je metkom u potiljak, dok je bio u čučećem položaju, a uz njegove posmtne ostatke pronađena je i žica koja je korišćena za teško mučenje, rekao je, za “Novosti”, advokat Duško Tomić, koji sa Zdravkovom sestrom Spomenkom, pet godina traga za posmrtnim ostacima tog Srbina iz Novog Travnika, koji je odveden iz svog stana 28. maja 1992. godine i nikad se više nije vratio.

Zdravka je na identifikaciji prepoznala sestra Spomenka i on će biti sahranjen na banjalučkom groblju 8. aprila, uz majku Vidosavu, koja je 1994. godine umrla od tuge za sinom, i oca Rajka, čuvenog novotravničkog projektanta i graditelja, čiji stručni i majstorski beleg nosi Novi Travnik.

– Bili smo uporni i uspeli smo, ne samo da pronađemo zemne ostatke Zdravkove, već da spojimo porodicu, pošto su njegovi sinovi, Goran i Zoran, morali da pređu u katločanstvo, kako bi, i sami, bez obzira na to što im je majka Hrvatica, izbegli najgore u ratnom ludilu – priča Tomić. – Ustanovili smo da su Zdravka, samo zato što je bio Srbin i pravoslavac, iz stana odveli Marko Krišto, sadašnji upravnik zatvora u Busovači, Josip Dražić, Stipe Marjanović i Goran Borjak, inače, rođeni brat njegove supruge Danice. Obojica sinova će na sahranu doći iz inostranstva, a Goran je završio katoličke škole i postao katolički sveštenik.

Tomić ističe da će svi doći na sahranu posmrtnih ostataka nesrećnog Zdravka Kovača. Uz sestru, punomoćje da traga za ostacima njihovog oca dala su oba sina.

– Biće to, posle mnogo godina, prvi sustet Zdravkove dece i bivše supruge sa njegovim najmilijima, i to na groblju u Banjaluci – ističe Tomić. – Očekujemo da ovaj ratni zločin bude procesuiran u najskorije vreme.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Logor Ribarska koliba

Zaboravili torturu u “Lori”

“Lora” je mnogima grobnica

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: