Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Završeni „Dani Lipe na Vučijaku“

Manifestacija „Dani Lipe na Vučijaku“, koja je organizovana kao znak sjećanja na Srbe poginule u proteklom ratu sa područja opština Brod, Doboj, Derventa, Modriča i Vukosavlje, završena je danas kod crkve Svetog Jovana Vladimira na Lipi.

Manifestacija "Dani Lipe na Vučijaku", koja je organizovana kao znak sjećanja na Srbe poginule u proteklom ratu sa područja opština Brod, Doboj, Derventa, Modriča i Vukosavlje, završena je danas kod crkve Svetog Jovana Vladimira na Lipi.
Brod – „Dani Lipe na Vučijaku“ Foto: SRNA

U jutrošnjem maršu „Putevima prvog progona Srba u BiH“ učestvovalo je oko 200  građana, a na Lipu su stigli i maratonci i biciklisti.

U crkvi na Lipi služen je pomen svim stradalim Srbima sa područja Broda, Doboja, Dervente i Modriče, a potom su na spomen-obilježju položeni vijenci, te je priređen nastup kulturno-umjetničkih društava.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić rekao je da su se Brođani odlučili da maršom u dužini od 10 kilometara, kao i maratonom i biciklijadom na trasi od 28 kilometara simbolizuju put povlačenja srpskog stanovništva sa ovog područja do Lipe.

„Ovo je značajan dan za našu opštinu, Lipa je simbol progona Srba, ali i velikog otpora. To je posljednja tačka gdje su Brođani pružili otpor agresoru“, rekao je Jovičić.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Brod Zoran Vidić istakao je da se srpsko stanovništvo 1992. godine, kada je protjerano sa područja opštine Brod, skrasilo u Semberiji.

„Napominjem da je kompletno stanovništvo Broda protjerano te 1992. godine, nažalost tada je bilo i žrtava“, dodao je Vidić, istakavši da Brođani nikada ne smiju zaboraviti šta se tada dogodilo.

Milan Borojeveć, otac poginulog borca koji je stradao na Lipi, kaže da su upravo putem kojim je sada hodao pobjegli u koloni.

„Bježali smo na sve načine, s konjima, u kamionima, s traktorima, Bog samo zna kako smo uspjeli“, rekao je Borojević.

Manifestaciju „Dani Lipe na Vučijaku“, koja je počela juče, organizovala je Boračka organizacija opštine Brod u saradnji sa opštinom Brod s ciljem njegovanja i sjećanja na borbe vođene 1992. godine kada je spriječeno dalje cijepanje Republike Srpske i omogućen nastavak proboja „Koridora života“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Marš „Putevima prvog srpskog progona u BiH“ (VIDEO)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: