Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Zavjera ćutanja i kultura nekažnjivosti zločina nad Srbima

Datum objave: utorak, 28 avgusta, 2018
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije saopštila je, povodom 30. avgusta – Međunarodnog dana nestalih, da u regionu postoji “zavjera ćutanja” i “kultura nekažnjivosti” ratnih zločina nad srpskim narodom.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih...Jugoslavije (Foto:tvmost.info)
Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih…Jugoslavije (Foto:tvmost.info)

Iz Koordinacije podsjećaju da je mnogo vremena proteklo od ratova, a porodice žrtava nisu dobile pravdu i vjerovatno je nikad neće dobiti, ali da brigu i saosjećanje društva i države, žrtve mogu i moraju dobiti.

U saopštenju se napominje da pitanje memorijalizacije, odnosno dostojnog spomen-obilježja svim žrtvama, kao i pitanje satisfakcije porodicama žrtava u Srbiji još nije riješeno.

Iz Koordinacije navode da se u regionu danas, prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, traži još 10.281 lice nestalo tokom sukoba devedesetih godina prošlog vijeka na prostoru bivše Jugoslavije, od kojeg je više od 3.600 Srba.

Od ukupnog broja, u Hrvatskoj je 2.027 nestalih, u Srbiji na Kosovu i Metohiji 1.648, a u BiH 6.606 lica.

U saopštenju se ističe da porodice nestalih izražavaju nezadovoljstvo zastojem u procesu traženja i identifikovanju nestalih.

Koordinacija naglašava da u BiH, odnosno u Federaciji BiH, pitanje istine i pravde za srpske žrtve nema bolju sudbinu i da su srpske žrtve diskriminisane, a počinioci ratnih zločina, zahvaljujući nedostatku političke volje, izmiču ruci pravde, dok su pravosudne institucije predmet nedopustive politizacije.

U saopštenju se navodi da, uprkos najavama predstavnika vlasti i deklarativnim stavovima “da je pitanje pronalaženja nestalih prioritet u normalizaciji odnosa između Srbije i Hrvatske”, nedostaju djela, odnosno konkretni rezultati.

Iz Koordinacije ističu da je nedopustivo da u Hrvatskoj 23 godine nakon rata postoje poznate grobnice i grobna mjesta sa više od 70 lica srpske nacionalnosti koja nisu ekshumirana.

Porodice žrtava navode da ih naročito boli ciničan stav zvaničnika Hrvatske, koji prilikom svakog sastanka tvrde da imaju jednak tretman prema žrtvama, bez obzira na to koje su nacionalnosti, a u praksi se srpske žrtve diskriminišu.

“Svaki dogovor, svaki sastanak zvaničnika je neiskren ako u Hrvatskoj ne žele ili nisu u stanju ekshumirati poznate grobnice i grobna mesta. To mora biti prvi korak ka uspostavljanju međusobnog poverenja”, napominju iz Koordinacije.

U tekstu se dodaje da su suđenja u Hrvatskoj za ratne zločine počinjene nad Srbima, praktično, završena, a da ozbiljno nisu ni započeta.

“Imajući u vidu društvenu klimu u Hrvatskoj, ne treba očekivati nove osuđujuće presude”, napominju iz Koordinacije i dodaju da su neke osuđujuće presude koje je donio Vrhovni sud Hrvatske /slučaj `Glavaš`/ poništene.

U saopštenju se dodaje da je još gora situacija sa nestalim licima, pitanjima identifikacije, istine i pravde, kao i satisfakcije žrtvama na Kosovu i Metohiji, odnosno članova njihovih porodica.

Iz Koordinacije naglašavaju da procesuiranja i suđenja za ratne zločine počinjene nad Srbima uopšte nema, kao ni ekshumiranja i identifikovanja žrtava.

“Na sramotu civilizovanog sveta i društva na Kosovu i Metohiji, na ovoj teritoriji još vlada `zavera ćutanja` kada je reč o otkrivanju posmrtnih ostataka kidnapovanih Srba i nealbanaca, kao i `kultura` nekažnjavanja ratnih zločina koje su počinili pripadnici terorističke OVK-a”, naglašavaju iz Koordinacije.

U saopštenju se navodi da se sva ova pitanja na Kosovu i Metohiji nalaze u dubokoj sjenci političkih pregovora predstavnika Srbije i samoproglašenih vlasti u Prištini, bez izgleda da iz te sjenke izađu prije kraja pregovora.

Iz Koordinacije napominju da o tome svjedoči i višegodišnja “predstava” sa formiranjem i radom Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici terorističke OVK-a, bez ikakvih vidljivih konkretnih rezultata.

U saopštenju se ocjenjuje da uloga medija, koja je od izuzetnog značaja za izgradnju i afirmaciju solidarnosti i saosjećanja sa porodicama žrtava, kao i kulture sjećanja u društvu, uz časne izuzetke, nije adekvatna.

“Trka za komercijalnim sadržajima, društvenim senzacijama i `lakim` sadržajima, najteža pitanja nasleđa ratova 90-ih, čine `neatraktivnim` i često nepoželjnim za najveći broj medija u Srbiji. Ovo je prilika da se ukaže i na te probleme i utiče na promene, jer, `nestali nas gledaju`”, navodi se u saopštenju.

Iz Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije najavili su da će u Beogradu sutra, povodom 30. avgusta – Međunarodnog dana nestalih lica, biti održana konferencija za novinare i akademija pod nazivom “Nestali nas gledaju”, u organizaciji ove asocijacije.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Zločin na Miljevcima bio najava etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske

Uspostaviti jedinstvenu evidenciju srpskih žrtava

I dalje bez traga 2.500 Srba

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top