Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Затвор због продаје обновљених кућа

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/obnova_kuca.JPG

Избеглим Србима, коjи не живе у обновљеним кућама у Хрватскоj, стижу тужбе да врате уложен новац. Представници Срба упозораваjу да су то етнички мотивисани судски процеси и да нема ни егзистенциjалних, али ни безбедносних услова за повратак Срба.

Срби протерани из Хрватске дуго су чекали на обнову своjих у рату уништених кућа, али им сада хрватска држава шаље тужбе за повраћаj новца уложеног у обнову пошто у тим кућама нико не живи.

Представници Срба из Хрватске упозораваjу да су то етнички мотивисани судски процеси и да нема ни егзистенциjалних, али ни безбедносних услова за повратак Срба.

Захтеваjу укидање Закона по коме Срби наjмање 10 година мораjу да живе у обновљеним кућама и не смеjу их ни поклонити ни продати без сагласности хрватске државе. Нова влада у Загребу наjављуjе нови закон.

Породица Перенчевић живи у Баваништву код Панчева, на имању купљеном од продаjе обновљене куће код Сиска, коjу jе хрватска воjска минирала 1991. године.

Када су потписаивали Уговор о обнови намеравали су да се врате у своjе село, али су после сваког одласка били све уверениjи да тамо нису добродошли и да за њих нема посла.

Нашли су купца и у суду у Сиску и склопили купопродаjни уговор. Ипак пресуђено jе – прекршен jе Уговор коjи забрањуjе продаjу обновљених кућа и захтева њено коришћење наjмање 10 година.

Никола Перенчевић, избеглица из Хрватске каже да му jе стигла пресуда да плати 320.000 куна или око 40.000 евра и шест месеци затвора као узор другима да они не продаjу.

„Наjпре су ме покрали, па су ми срушили, па ми син погинуо тамо и сад све то што су они мени учинили да jа платим. Не знам, веруjем новоj влади да ће нешто предузети“, рекао jе Перенчевић.

Ово jе до сада наjдрастичниjи пример кажњавања Срба избеглих из Хрватске према Закону о подручjима од посебне државне важности, али ни други попут оног коjи jе забележила Хрватска радио-телевизиjа нису мање болни – стижу тужбе и захтеви за повраћаj новца онима коjи се нису вратили.

„Била сам свесна тога, али сам мислила да ће сваким даном бити бољи услови за повратак, да ће бити посла за чланове породице, имамо кућу своjу и земљу, да буде нека платица и да може да се живи“, каже Мира Николић.

Стигло 150 тужби

До сада jе стигло 150 тужби за повраћаj новца уложеног у обнову кућа, али може их бити до 30.000 колико jе обновљних српских кућа. Просечно, хрватска држава тражи назад око 30.000 евра.

„То су велики износи коjе људи немаjу, а ако не врате новац држава им на краjу одузима кућу. Што ће држави празне куће у тим местима, коме ће их продати и дати, глупост jедна ноторна“, рекао jе Вељко Џакула из Српског демократског форума.

„Неко jе врло паметно проценио да ће ефекти таквих пресуда бити бољи за њих него ова борба са тенковима и пушкама, авионима. И jесте, рат jе траjао четири године, а са овим пресудама нема краjа и ми из тога не можемо изаћи“, рекао jе председник Документационо информативног центра „Веритас“ Саво Штрбац.

Жалбе су представници Срба упутили на многе адресе, али су прописи на страни хрватске државе.

„Жалили смо се државном тужилаштву и Министартву правосуђа да се таj закон измени, jер нису постигнуте претпоставке за повратак у повратничким срединама тако да се не може децидно примењивати закон и та приватна имовина не може се тако олако одузимати“, рекао jе Воjислав Станимировић, посланик СДСС-а у Сабору.

„Влада jе у свом програму написала и спремна jе да размотри сва питања коjа спадаjу у те домене, jер jе у току израда новог закона о потпомугнитим подручjима и очекуjем о да ће бити изгласано у Сабору до краjа ове године“, каже помоћник министра регионалног развоjа и фондова ЕУ Станко Јанић.

До тада отворена jе полемика у jавности, али и постављено питање ко ће сносити одговорност за судске трошкове коjе ће хрватска држава морати да плати, ако од тужби одустане.

 

Извор: РТС

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: