Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Zastrašivanje po starom receptu

Datum objave: četvrtak, 31 maja, 2018
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

Kada smo završili sa našim običajima u crkvi prišao mi je policajac i kazao – ti si organizator. Odgovorio sam da ovde nema organizatora, već da na obeležavanje verskih praznika može svako da dođe. Ne, ne, vi ste organizator insistirao je policajac. Onda su me njih dvojica uhvatili pod ruke, stavili lisice, što su komšije Albanci pozdravili aplauzom i povicima “četnik, četnik” – svedoči za “Vesti” Ljubiša Bogosavljević (56), Srbin koji je uhapšen kod crkve Svete Trojice u Petriču u Klini, a nakon što je troje Srba iz grupe povređeno kišom kamenica kojima su ih zasuli Albanci koji su protestovali. Tada je povređeno troje Srba, među njima i mladić Radosav Kizić.

Foto: D. Zečević, Povređeni Radosav Kizić
Foto: D. Zečević, Povređeni Radosav Kizić

Prva vest koja se pojavila nakon hapšenja je da je Bogosavljević (56) uhapšen zbog navodnih ratnih zločina, s druge strane, on je u policiji saznao da su ga prijavili Albanci da ih je isprovocirao da Srbe zasuju kamenicama, jer je podigao “tri prsta”. Obe informacije su netačne, ali naš sagovornik kaže da kriju potpuno drugu pozadinu.

– U policiji su mi samo tražili osnovne podatke o porodici, a posle sam samo sedeo. Posle dva sata pitam inspektora u civilu koji je sedeo sa mnom – zašto sam ovde? On odgovara – ne znam, naredili su veći, višeg ranga da te privedem, samo pratim uputstva. Ja se nisam uplašio jer znam da nisam nikome ništa uradio i povratnik sam od 2010. sa ženom i troje dece. Posle pet sati kaže inspektor – ideš kući, utvrđeno je da nisi nikog provocirao, uzeo mi je otiske prstiju i fotografisao me – kaže Bogosavljević koji je i kao povratnik interno raseljen sa porodicom u Vidanju.

Naime, kada je pokušao da se vrati u rodni Petrič, njegova kuća je demolirana.

– Te 2009. i 2010. u Petriču je napravljeno sedam kuća za povratnike. Četiri su odmah demolirane. Nisam se ni uselio kada mi je komšija Albanac javio šta se desilo. Policija nije našla trag ni tada, a ni kada su u junu sa moje kuće usred bela dana skidali crep. Takođe, sudim se sa Albancem, ročište je zakazano za 21. jun oko zemlje. Pored svih dokaza, on ne priznaje da nam je prodao imanje iako stoji i njegov potpis na dokumentu za koji je mislio da sam izgubio. Dok sam u kolima sa ženom čekao da se raskloni blokada i priđem do crkve Svete Trojice, on je parkirao traktor na glavni ulaz u crkvu i gledao u nas. Ne bi me iznenadilo da me još jednom privedu do ročišta. Osim toga, u Donjem Petriču, osim poljoprivrednog kombinata koji su privatizovali, 80 odsto je srpska zemlja i moja porodica ima veliku imovinu. Verovatno im smetam, pa kažu, ajde da ga proglasimo za zločinca, pa posle neće niko više od Srba da dolazi. Ali, ja tu imam imovinu, tu su grobovi mojih predaka i moja svetinja. Šta god da kažu ja sam potpuno čist!

Letele kamenice

Zbog bokade prilaza crkvi, raseljeni Srbi iz Petriča su pokušali da obeleže seosku slavu Svete Trojice i pratnji policije.
– Kada smo napokon uspeli da uđemo u crkveno dvorište sa ocem Stefanom, tokom sečenja slavskog kolača, letele su kamenice do nas, jer ih policija nije dovoljno udaljila od temelja crkve, a ograda je odneta. Tek kada su Radosava pogodili u glavu, policija je počela da ih sklanja – kaže Bogosavljević.

Autor: J. L. Petković

Izvor: Vesti online

Vezane vijesti:

Albanci kamenovali Srbe: Traktorima i bagerima blokirali crkvu kod Kline, teško povređen mladić (FOTO)

Albanci napali srpsku decu u Starom Grackom; Povređene žena i šestomesečna beba
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top