Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zašto se Hrvatska stidi slike smrti jednog mladića?

Zagreb — Slika jednog Hrvata koji se preselio u Srbiju, gde je za vreme Drugog svetskog rata i ubijen, zaboravljena je u Hrvatskoj, a stoji na ulazu u UN, piše Index.hr.

Ilustracija: Getty Images
Ilustracija: Getty Images

Na crno-beloj fotografijije mladić visoko podignutih ruku i stisnutih šaka, a na beloj podlozi vidi se tanki komad konopca oko njegovog vrata. Ta fotografija nalazi se naulazu u sedište Ujedinjenih nacija i na njoj je Stjepan Steva Filipović, piše Index.

Filipović je Hrvat iz Opuzena, koji se spletom životnih okolnosti još kao dete s roditeljima odselio u Srbiju u Valjevo, gde je nastala ta fotografija, svega par minuta pre nego što će Stevo ili Stjepan biti obešen. A obešen baš na današnji dan, 22. maja 1942. godine.

U Valjevu su Filipovića zvali Stevan pa je tokom svog kratkog života on bio i Stjepan i Stevan. U predratno vreme bio je član lokalnog ogranka tada zabranjene Komunističke partije, a nakon nacističke okupacije on je bio jedan od organizatora ustanka u valjevskom kraju. Na Badnje več 1941. zarobili su ga četnici i nakon mučenja izručili Gestapou. Nacisti su ga, nakon višemesečne torture, pogubili pred okupljenim mnoštvom, kao upozorenje drugima.

Ali, istorija je, kako ocenjuje Index.hr, napravila jednu zanimljivu slučajnost. Naime, Filipović je ubijen na isti dan kada je u Šibeniku streljan Rade Končar. Hrvata Filipovića uhvatili su četnici i predali na nemilost Nemcima, a rrvatskog Srbina Radu Končara uhvatile su ustaše i predale Italijanima.

Filipoviću je spomenik podignut iu Valjevu i u rodnom Opuzenu. Onaj u Opuzenu je razvaljen 1991, a onaj u Valjevu je išaran i zapušten, ali se još nekako drži.

Stjepan Filipović u Hrvatskoj je s vremenom zaboravljen. U revizionističkom ludilu koje traje do danas, antifašisti su maknuti sa strane jer nisu poželjni, a Filipović još manje jer se odazivao na ime Stevan.

S druge strane u UN-u je Filipović neko čije ime vredi istaći. Slika tog mladića na pragu života kako s prkosno uzdignutim šakama pred fašističkim vešalima prkosi smrti ostaje tako kao jedna od najupečatljivijih uspomena na antifašizam. Hrvatske vlasti ga se stide, verovatno iz istog razloga, ocenio je Index.

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Simbol prkosa sili i smrti (1): Dželati su pred njima drhtali

Od spomenika Stevanu Filipoviću ostala samo klupa | Jadovno …

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: