fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zarobljeni Srbi golim rukama deminirali tunel u Međeđi

Na suđenju bivšem komandantu Prve višegradske brigade takozvane Armije BiH Ahmetu Sejdiću, svjedok Tužilaštva BiH Željko Gazdić rekao je da je u januaru 1993. godine, kao zarobljenik muslimanske vojske, bio primoran da zajedno sa ostalim zarobljenim saborcima golim rukama deminira tunel kod Međeđe, nedaleko od Goražda, te da su tada dvojica vojnika Vojske Republike Srpske ranjena od mina.

On je naveo da je u januaru 1993. kao pripadnik Ruđanske brigade Vojske Republike Srpske, zajedno sa još jednim vojnikom, zarobljen u mjestu Strmica kod Rudog.

Gazdić se prisjetio da ih je zarobila muslimanska vojska, a dok su bili zatvoreni u prostorijama komandnog mjesta, drugi vojnik je ranjen u ruku, prenosi Birn.

Prema riječima svjedoka, na to mjesto je pristizalo još zarobljenih vojnika, te su nakon toga krenuli pješke prema Međeđi.

On je pojasnio da je ranjeni vojnik ostao na tom mjestu.

– Kod tunela je odvojeno nas desetak da razminiramo tunel. Tada smo i saznali da je tunel miniran. Ja kao vezista nisam ništa znao o minama… Bila je neka hrpa zemlje, nisam znao ni koje su mine. Trebali smo rukama tražiti mine, polako. Nisam našao nijednu – rekao je Gazdić.

On je naveo da su tada dvojica vojnika Vojske Republike Srpske ranjena od mina.

Prema njegovim riječima, nakon toga su srpski zarobljenici vezanih ruku kamionom prevezeni u Međeđu, a poslije sedam dana odvedeni su u Goražde.

Tužilaštvo BiH na teret Sejdiću stavlja da je naredio i nečovječno postupao prema civilima srpske nacionalnosti na području opština Rudo, Višegrad i Goražde.

Drugi svjedok Milosav Simić ispričao je da je kao pripadnik Ruđanske brigade Vojske Republike Srpske zarobljen kod mosta u naselju Dolovi, u opštini Rudo.

Prema njegovim riječima, njih je opkolila „Sejdićeva vojska“.

On se prisjetio da su dobili poziv na predaju riječima: „Predajte se, bićete razmijenjeni“, te je naveo da je neko rekao da Sejdić zove, ali da on to nije čuo.

Simić je izjavio da Sejdića nije poznavao.

– Nas je bilo oko 16 koji smo se predali. Svezali su nam ruke na leđa i krenuli smo na tunel koji je miniran. Oni koji su prvi ušli razminirali su tunel. Ja sam bio zadnji od zarobljenika. Nisam mogao vidjeti šta rade – izjavio je ovaj svjedok.

Simić je potvrdio da su, nakon demiranja tunela, kamionom prebačeni u Međeđu.

Suđenje će biti nastavljeno 29. avgusta.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Svjedočenje o zatočenim Srbima u Goraždu | Jadovno 1941.

Nastavak suđenja za zločine nad goraždanskim Srbima

Halilović i Karkelja bili pripadnici izviđačko …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: