fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Žarković: Prikrivena srpska masovna grobnica u Zagrebu!

Miroslavu Vukoviću iz sela Medari, kod Nove Gradiške, zaklani su najbliži članovi porodice – dva strica – Ranko i Milutin, kao i njihove porodice. Komšije Hrvati zaklali su i Milutinovu suprugu Cvijetu i sedmogodišnju kćerku Draganu…

Priredio: Milomir SAVIĆ

Predsjednik Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije Krsta Žarković tvrdi da se u blizini zagrebačkog groblja Mirogoj nalazi prikrivena masovna grobnica u kojoj je više od 20 Srba ubijenih 1. maja 1995. godine u operaciji „Bljesak“.

„Udruženje raspolaže pouzdanim informacijama da su u neposrednoj blizini zagrebačkog Mirogoja pokopani srpski leševi koje su Hrvati pokupili nakon operacije `Bljesak`, čija se imena nalaze na spisku nestalih, a za koje se godinama sumnjalo da su spaljeni u Željezari `Sisak`“, ističe Žarković za Srnu.

On, povodom obilježavanja 22 godine od stradanja Srba u Zapadnoj Slavoniji, pojašnjava da je Udruženje do ovih podataka došlo privatnom linijom.

Žarković podsjeća da su, zahvaljujući tome, nedavno identifikovani i porodici u Banjaluci predati posmrtni ostaci jednog pripadnika Srpske vojske Krajine poginulog 2. maja 1995. godine u operaciji „Bljesak“.

On navodi da se uskoro iz Zagreba očekuje preuzimanje posmrtnih ostataka još jednog Srbina koji je ubijen u operaciji „Bljesak“, ne želeći, zbog porodica, javno da otkriva identitet ubijenog.

Žarković, koji je bio učesnik i neposredni svjedok ratnih događaja u Zapadnoj Slavoniji od 1991. do 1995. godine, žali što ni nakon 22 godine od operacije „Bljesak“ niko od hrvatskih vojnih ni političkih zvaničnika nije odgovarao za zločine nad Srbima.

On kaže da se ratni zločin nad Hrvatima desio u Ovčari, koji je istražen i procesuiran.

Ali, te godine izvršen je i zločin nad Srbima u Pakračkoj Poljani, koji su počinile jedinice Tomislava Merčepa u operaciji „Bljesak“, kao i u srpskim selima Gređani, Čovac i Vrbovljani i mnogim drugim koji nikada nisu procesuirani, a odgovorni nisu izvedeni pred lice pravde.

Miroslav Vuković iz sela Medari kod Nove Gradiške, čiji su najbliži članovi porodice zaklani 1. maja u operaciji „Bljesak“, navodi za Srnu da se 22 godine nakon ovog strašnog događaja osjeća „jadno, poniženo i izdano“.

Vuković se prisjeća da su pripadnici Hrvatske vojske na zvjerski način ubili njegova dva strica – Ranka i Milutina, kao i njihove porodice.

„Osim strica Ranka, ubijena je njegova supruga Anđelija, osmogodišnji sin Goran i šestogodišnja kćerka Gordana. Komšije Hrvati zaklale su i mog drugog strica Milutina, kao i njegovu suprugu Cvijetu i sedmogodišnju kćerku Draganu“, ističe Vuković.

Predsjednik Udruženja izbjeglih Srba iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan smatra da su izbjegli Srbi iz Hrvatske „kolateralna šteta“ međusobnih dogovora Zagreba, Beograda, Sarajeva i međunarodne zajednice.

„Trebalo je da Zapadna Slavonija bude očišćena od Srba prema ratnom dogovoru Zagreba, Beograda, Sarajeva i međunarodne zajednice“, navodi Džodan za Srnu, povodom obilježavanja 22 godine od progona Srba iz Zapadne Slavonije.

Džodan tvrdi da su naporima i zalaganjem međunarodne zajednice Srbi iz Hrvatske „platili cijenu progona“ da bi Vašingtonskim sporazumom bila uspostavljena muslimansko-hrvatska federacija u BiH.

Govoreći o životu srpskih povratnika u zapadnoj Slavoniji 22 godine nakon hrvatske vojne operacije „Bljesak“, Džodan napominje da su Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda, jer ih vlast diskriminiše u pogledu sprečavanja povratka njihove imovine, stanova, penzionih i radnih prava.

Džodan navodi da je ukupno ekonomsko stanje u Hrvatskoj danas veoma složeno, zbog čega je veliki broj mladih Hrvata, ali i Srba zbog nemogućnosti zaposlenja prisiljen da napusti Hrvatsku i ide u inostranstvo.

„Srbi se u Hrvatskoj nalaze na marginama života i zbivanja, jer praktično nemaju nikakvog života, već preživljavaju. U zapadnoj Slavoniji od prijeratnih 15.000 Srba danas živi svega oko 3.000, uglavnom starijih preko 65 godina, iznemoglih i onih koji nemaju kuda da odu“, kaže Džodan.

On strahuje da će Srba na narednom popisu stanovništva u Hrvatskoj biti oko 2.000, a u narednih 10 godina da će srpski narod trajno izumrijeti na prostoru zapadne Slavinije.

Džodan napominje da u Republici Srpskoj trenutno živi veoma mali broj izbjeglih Srba iz Zapadne Slavonije, jer od 45.000, koliko ih je bilo 1997. godine, danas je preostalo njih oko 5.000.

Hrvatska vojska je 1. maja 1995. godine izvršila agresiju u operaciji „Bljesak“ na srpsku oblast Zapadnu Slavoniju u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine /RSK/, koja je bila pod zaštitom UN.

U operaciji „Bljesak“ iz Zapadne Slavonije protjerano je više od 15.000 Srba, dok se 283 lica srpske nacionalnosti, od kojih 55 žena i 11 djece, vodi kao nestalo.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Opštine Gradiška i Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije u Gradišci će 1. maja biti obilježene 22 godine od stradanja Srba u Zapadnoj Slavoniji 1995. godine.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Od ubijanja i protjerivanja Srba Zapadne Slavonije prošle 22 godine

Vojna tajna

Krvavi majski bljesak

„Bljesak“ je još u mraku

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: