Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ЗАПАД МАЛО ЗНА О СТРАДАЊУ У ДОЊОЈ ГРАДИНИ И ЈАСЕНОВЦУ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovac.crnapg.jpgШеф Одjељења за централну Европу Међународне школе “Јад Вашем” у Израелу Хава Барух изjавила jе да се у западном свиjету веома мало зна о страдању на стратишту Доња Градина и логору Јасеновац током Другог свjетског рата.

Барухова jе данас у Козарскоj Дубици одржала предавање за професоре историjе и српског jезика у средњим школама, на коjем jе представљен интердисциплинарни приступ учењу о холокаусту и чувању сjећања на жртве.

Предавање jе одржано у оквиру дводневног семинара о теми “Педагошки приступ изучавању холокауста у средњим школама у Републици Српскоj”, коjи организуjе Министарство просвjете и културе Републике Српске.

Барухова jе истакла да интердисциплинарни приступ изучавања холокауста уjедињуjе комеморациjу, колективно сjећање, осjећања, историjски приступ, умjетност и остале дисциплине са циљем свеобухватног разумиjевања холокауста.

Начелник Одjељења за средње образовање у Министарству просвjете и културе Републике Српске Мира Грбић прецизирала jе да се семинар на тему “Педагошки приступ изучавању холокауста у средњим школама у Републици Српскоj” организуjе трећу годину за редом у сарадњи са Институтом “Јад Вашем” у Израелу, коjа jе водећа институциjа у свиjету у изучавању холокауста.

Овогодишњем семинару присуствуjу професори историjе и српског jезика из средњих школа општина Козарска Дубица, Костаjница, Нови Град, Србац, Градишка, те града Приjедора, коjи ће од 20. до 27. jула похађати Међународну школу холокауста у Институту “Јад Вашем” у Израелу.

“Нови педагошки приступ изучавању холокауста базиран jе на персонализациjи доживљаjа и догађаjа из Другог свjетског рата и подучавању о том периоду историjе човjечанства на начин примjерен узрасту ученика”, обjаснила jе Грбићева.

Она jе додала да jе коначан циљ сарадње са Институтом “Јад Вашем” у области изучавања холокауста трансфер знања, искустава и наjбољих примjера из праксе коjи се могу примиjенити код нас у оквиру наставе из историjе и српског jезика.

“Наш коначни, национални циљ jесте да и ми нађемо начин на коjи ћемо његовати и чувати сjећање на српске жртве геноцида у Другом свjетском рату и начин на коjи ћемо о томе подучавати младе људе”, истакла jе Грбићева.

Међународну школу холокауста у Израелу у протекле двиjе године похађало jе 25 професора, од коjих ће неки данас у послиjеподневном диjелу семинара у Козарскоj Дубици новим учесницима представити примjере добре праксе из наставе.

Професори и предавачи данас ће посjетити и Спомен-подручjе “Доња Градина” у Козарскоj Дубици и етно-домаћинство у Кнежици.

Семинар ће бити завршен сутра у 15.00 часова завршном дискусиjом и подjелом сертификата, након чега ће бити одржана конференциjа за новинаре.

Семинар jе организован уз подршку Јавне установе Спомен-подручjе “Доња Градина”.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: