Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Zakon o memorijalima: Novi propis ruši Aćifa i teroriste OVK

Datum objave: petak, 6 jula, 2018
Veličina slova: A- A+

Po nedavno donetom zakonu o ratnim memorijalima neće biti dozvoljeno podizanje spomen-obeležja zločincima i ubicama

Nacista: Spomen-ploča Aćifu Efendiji u Novom pazaru
Nacista: Spomen-ploča Aćifu Efendiji u Novom pazaru

Spomen-ploča Aćif-efendiji u Novom Pazaru i Oslobodilačkoj vojsci Preševa, Bujanovca i Medveđe u Preševu biće uklonjeni najverovatnije već na jesen. Istu sudbinu doživeće i sva ostala obeležja u Srbiji posvećena osvajačima, ratnim zločincima i teroristima. Više neće biti prihvaćena nijedna inicijativa koja vređa verska i nacionalna osećanja, istorijske tekovine, veliča fašističke i separatističke ideje i o njima neće odlučivati pojedinci, već država.

Spisak spomenika nedostojnim ličnostima je podugačak, a najveći broj njih se nalazi na jugu Srbije i Vojvodini.

Svi oni biće na dnevnom redu Saveta za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova čije osnivanje se očekuje najkasnije sredinom avgusta, a u skladu sa nedavno donetim Zakonom o ratnim memorijalima.

– Savet će odlučivati o uslovima za podizanje novih i uklanjanje starih ratnih vojnih memorijala – kaže Negovan Stanković, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. – Članovi ovog tela su najstručniji ljudi iz ove oblasti i to jedan profesor istorije koga predlažu univerziteti, predstavnik SANU, predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture i četiri člana državne uprave, odnosno ministarstava za rad, odbranu i spoljne poslove.

Veliki broj neprimerenih spomen-obeležja podignut je uz blagoslov lokalnih čelnika, koji su “podmazani” stranim donacijama od nekoliko hiljada evra ispunjavali želje ambasadora i dizali spomenike raznoraznim osvajačima i zločincima.

– Članovi Saveta davaće sada saglasnost na zahtev o podizanju memorijala vodeći računa o tome kako on izgleda, šta na njemu piše, o dimenzijama, o tome da li takva ličnost zaslužuje obeležje – kaže naš sagovornik. – Na kraju mišljenje Saveta moraće da parafira i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Provokacija: Spomenik teroristima OVBPM u Preševu, premešten u dvorište džamije  FotoJ. S.
Provokacija: Spomenik teroristima OVBPM u Preševu, premešten u dvorište džamije
Foto: J. S.

Kako Stanković naglašava, novi propis nalaže i obavezu popisa i evidencije svih memorijala, bez obzira na to da li su oni u nadležnosti lokalne samouprave, pokrajine ili ministarstava odbrane i spoljnih poslova. Svi oni moraju da planiraju sredstva za njihovo održavanje u svojim budžetima, a ukoliko to ne rade, zakon nalaže kazne od 100.000 do dva miliona dinara.

– Većina spomenika u nadležnosti lokalnih samouprava se danas solidno održava, mada ima i onih koji ne žele da ulažu sredstva u ovaj posao – ističe državni sekretar. – Zakonom je predviđeno da redovno održavanje spomen-obeležja pada na teret lokalne samouprave, što je i po novom zakonu. Poslednjih godina dešavalo se da su pojedini spomenici trpeli velike štete usled udaljenosti od naseljenih mesta, svoje veličine i prostranosti ili jednostavno usled zanemarivanja.

Negovan Stanković
Negovan Stanković

ZA ODRŽAVANjE 50 MILIONA DINARA

Za redovno održavanje oko 6.000 ratnih memorijala godišnje se iz državnog budžeta izdvaja 50 miliona dinara, od čega je 40 za domaće i 10 za one u inostranstvu. Kada su potrebna veća ulaganja, raspisuju se javni pozivi kao što je nedavno urađeno za renoviranje srpskih vojničkih groblja u Solunu (Zejtinlik) i u Sofiji. Zasad loša politička situacija još uvek ne dozvoljava brigu o obeležjima iz Prvog svetskog rata na teritoriji Albanije.

POČAST I KAPETANU LEŠIJU

Spomen-ploču Aćifu Hadžiahmetoviću u centru Novog Pazara u avgustu 2012. otkrili su čelnici BNV Esad Džudžović i tadašnji ministar Sulejman Ugljanin. Ploča nije uklonjena, iako su mesecima iznošeni dokazi o njegovoj kolaboraciji sa okupatorskim režimom. Ovaj istorijski “junak”, inače etnički Albanac porodičnog prezimena Bljuta, učestvovao je u stvaranju projekta “velike Albanije” i zločinima nad srpskim stanovništvom i pokretom otpora. Od 1945. godine ima status ratnog zločinca.

Nemir u domaću javnost unelo je i podizanje spomenika sa ispisanih 27 imena poginulih pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe na glavnom trgu u Preševu. Ovo obeležje podigli su novembra 2012. Sporni monument uklonjen je uz asistenciju Žandarmerije tri meseca kasnije, kada je premešten u dvorište lokalne džamije. Na svojim mestima na jugu Srbije, međutim, i danas stoji više od 20 spomeničkih obeležja poginulim teroristima.

Među njima je veliko spomen-obeležje posvećeno Ridvanu Ćazimiju – Kapetanu Lešiju, komandantu OVPBM u selu Veliki Trnovac. U njemu su izložene lične stvari Kapetana Lešija, koji je ubijen tokom pobune na jugu Srbije 2001. nR. D.

Autor: J. Ž. SKENDERIJA

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Glas Rusije: Aćif Efendija – kome je potrebna revizija …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top