Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zahtev da se zabrane ustaški simboli u Austriji

Ustaški simboli: Komemoracija u Blajburgu
Ustaški simboli: Komemoracija u Blajburgu
Foto: fonet

Beč – Dokumentacioni arhiv austrijskog otpora (DoeW), institucija koja se bavi borbom protiv veličanja Trećeg rajha, kao i udruženja pripadnika pokreta otpora i žrtava nacističkog režima, zatražili da se zabrani i kazni isticanje ustaških simbola u Blajburgu.

Oni su podneli su prijavu zbog kršenja Zakona o zabranjenim amblemima prošlosti, u čijem su obrazloženju naveli da se u Blajburgu, zatim na Ulrihsbergu, kao i u opštini Feldbah, na raznim manifestacijama, mogu videti zabranjeni amblemi oružanih formacija nekadašnjeg Trećeg rajha.

Prijava zbog Blajburga izaziva posebnu pažnju, jer se tamo, svake godine, sastaje više hiljada ljudi na komemoraciji ubijenim ustašama, kojoj prisustvuju često i visokorangirani hrvatski političari.

Ova komemoracija je, kako naglašava DoeW, mesto okupljanja pristalica ustaša, to jest NDH, koja je uistinu bila vazalna država nacističke Nemačke.

Na tim skupovima se nose ustaški simboli i pevaju ustaške pesme, a ističe se i hrvatska zastava iz Drugog svetskog rata, podseća ova organizacija.

„Šahovnica je i danas deo hrvatske zastave. Međutim razlika između nekadašnje i današnje zvanične šahovnice je što aktuelna počinje sa crvenim kvadratom levo gore, a šahovnica NDH ima beli kvadrat na početku”, obrazlaže „DOeW” u podnetoj prijavi, prenosi Tanjug.

Ovaj amblem, kako se dodaje, mora biti zabranjen u skladu sa Zakonom o zabranjenim amblemima prošlosti.

Ustaški simbol se, dodaje se, nalazi i na hrvatskom spomeniku u Lojbaher Feldu na centralnom komemorativnom spomeniku, ispred oltara.

U prijavi se podseća da je takve simbole koristila i 13. Handžar S S divizija, koja je na prostoru bivše Jugoslavije na sebe skrenula pažnju eksesivnom primenom sile.

Pored toga, ukazuje se i na koncentracioni logor Jasenovac, jedini logor tokom Drugog svetskog rata koji nisu držali Austrijanci i Nemci, a u kojem je, kako se navodi u prijavi, ubijeno do 100.000 Jevreja, Srba, Roma, kao i protivnika ustaškog režima.

Uz prijavu, priložene su i fotografije iz Blajburga, gde se jasno vide ustaške šahovnice.

DoeW ističe da bi, ako se njihovom mišljenju priključe pravosudni organi i vlasti Austrije i zabrane ustašku šahovnicu, mnogi učesnici komemoracije u Blajburgu izgubili motiv za dolazak na ovo mesto.

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

Dignite glas protiv veličanja ustaštva! | Jadovno 1941.

Hrvatska ponovo zvanično slavi Blajburg | Jadovno 1941.

Opasne poruke iz Blajburga | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: