Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Zagrebački istoričar: Hrvati negiraju sramnu istoriju

Datum objave: sreda, 7 novembra, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Posle tvrdnji da su Srbi izvršili genocid u NDH. Klasić: Decu uče antifašizmu, a ona stanuju u ulicama nazvanim po ustaškim zločincima.

Ustaški poglavnik Ante Pavelić

Žalosno je to što je u Hrvatskoj pojava revizionizma sve više, ali i to što on više ne dolazi samo iz opskurnih krugova, nego i od školovanih istoričara.

Ističe ovo, za “Novosti”, jedan od vodećih hrvatskih istoričara dr Hrvoje Klasić, profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, pošto je splitski istoričar Stjepan Lozo u skandaloznoj knjizi “Ideologija i propaganda genocida nad Hrvatima, projekt homogena Srbija 1941 ” utvrdio da su Srbi 1941. u NDH počinili genocid nad Hrvatima?!

Klasić kaže da je cela rasprava o toj knjizi, ali i temi pokušaja novog pisanja istorije, vrlo komplikovana u zemlji u kojoj decu u osnovnoj školi uče da je Nezavisna Država Hrvatska bila zlo i zločinački projekat Hitlera i Musolinija, dok ona istovremeno žive u ulicama nazvanim po ustaškom doglavniku Mili Budaku ili ministru iz Pavelićeve vlade Juliju Makancu.

– Kada je reč o samom Lozi, o njemu ništa ne znam. Nije ništa loše da se istražuje hrvatska istorija, ali na temelju naučnih činjenica, a ne proizvoljnih i neutemeljenih stavova.

Posebno me zabrinjavaju pokušaji izvrtanja ovog dela hrvatske istorije i negiranje jednog od najsramnijih delova hrvatske istorije, genocida i Holokausta iz vremena NDH – ističe Klasić.

On naglašava da je to posebno opasno u vremenu u kojem živimo:

– Mi imamo problem što bi nekim stvarima trebalo da se bave policija i pravosuđe, pogotovo onim gde se negira hrvatski ustav, da ne kažem i norme i temelji antifašističke Evrope – tvrdi profesor Klasić.

On napominje da pokušaji revizionizma postoje u gotovo svim evropskim državama. Ali, ističe on, i društva se prema njima odnose drugačije – pomno se posmatra da li se time krše zakoni:

– Mi u Hrvatskoj imamo dvosmislen i nedosledan odnos prema prošlosti, pa je teško uprti prstom u onoga ko bi u ovakvoj situaciji trebalo da reaguje.

Imamo sistemski problem u Hrvatskoj od samog početka, kada smo stavili antifašizam u ustav, uveli državni praznik Dan antifašizma, a i prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman bio je partizan i antifašist.

Sa druge strane, tolerisalo se rušenje spomenika i menjanje imena ulica koje su nosile naziv po antifašistima. Tolerisalo se da paravojne formacije nose imena po ustaškim zločincima. Sada, na osnovu tog licemerja, žanjemo što smo posejali – kaže Klasić.

Hrvoje Klasić

Inače, Lozina knjiga u Hrvatskoj nije izazvala neke posebne reakcije, o njoj pišu pre svega mediji bliski crkvi. Recenzent dr Ivo Rendić Miočević napisao je da knjiga menja neke izgrađene paradigme o poziciji i ulozi Hrvata i Srba i da donosi pouzdan prikaz oblikovanja i plasmana optužbe Hrvata za nepostojeći genocide nad Srbima do leta 1941.

SPLITSKI REVIZIONIZAM

Bolji poznavaoci prilika odavno su upoznati sa činjenicom kako u Splitu postoji izuzetno zahvalna, pa i prilično brojna, publika za konzumaciju najluđih revizionističkih poduhvata, čije autore ništa ne može omesti u razvijanju sve sramnijih zaključaka. Ponajmanje to mogu činjenice. Jedan od junaka te scene je Stjepan Lozo, nekadašnji upravnik Pomorskog muzeja u Splitu i profesionalni istoričar – napisao je u zagrebačkom “Telegramu” Dragan Markovina.

Autor: J. Kerbler

Izvor:Večernje novosti

Vezane vijesti:

Lozo: Srbi u NDH počinili genocid nad Hrvatima

Markovina: Nije problem Lozo, već učešće glavnih medija

Moj put kroz Jasenovac
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top