fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zagreb prozivkama Banjaluke skreće pažnju s obnove ustaštva

Milorad Dodik (Foto Ž. Jovanović)
Milorad Dodik (Foto Ž. Jovanović)

RS nastala u želji srpskog naroda da se odbrani od ustaštva, a Karamarko nastavlja tu politiku, odgovara Dodik lideru HDZ­a

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka – Da li su optužbe na račun Republike Srpske poslužile Hrvatskoj kao način da neprijatne teme i činjenicu da se našla u svetskom epicentru zbog porasta nacionalizma i obnove ustaštva svali u susedno dvorište? Nakon što su pod lupom uglednih svetskih medija samo zagrebani ustaški zločini istrebljenja srpskog, jevrejskog i romskog naroda za vreme Drugog svetskog rata u NDH, vlasti te zemlje kao da su jedva dočekale izjavu banjalučkog biskupa Franje Komarice, koji je iznenada i u nejasnoj paraleli Banjaluku uporedio sa Blajburgom. Biskup je to uradio stavivši akcenat na sudbine hrvatskih sunarodnika tokom poslednjeg rata, što je paralela kojom je izazvao gnev u javnosti Srpske, znajući da su na Blajburgu stradali mahom oni ustaški zlikovci koji su na prostorima današnje RS, posebno Banjaluke i okoline, i same Hrvatske počinili zločine neviđenih razmera.

Kada mu je iz RS skrenuta pažnja da za nepristojnu izjavu mora da se izvini, Komaricu su podržali kardinal Vinko Puljić i potpredsednik hrvatske vlade i lider HDZ­a Tomislav Karamarko. U vreme obnove ustaštva u vlastitoj zemlji, Karamarko je pomislio da je trenutak da predsednika RS Milorada Dodika upita koliko se Hrvata vratilo u srpski deo u kom je on predsednik, a koliko Bošnjaka i „kako je uopšte nastala ta kreacija”. Ne samo da je Karamarko u polemici s Dodikom zaboravio na uzroke izbijanja rata – organizovanje dvonacionalnog referenduma za otcepljenje BiH od Jugoslavije vezivanjem zastava Bošnjaka i Hrvata, bez saglasnosti srpskog naroda – nego je pokazao da iz svega toga nije izvukao pouke. Otvoreno je pokazao kakva je današnja politika Zagreba prema „Dejtonu” rekavši:

„Dejtonski sporazum zaustavio je borbene aktivnosti, ali nije rešio probleme u BiH.

To što su ugledni nemački, američki, francuski i britanski mediji Hrvatsku označili kao zemlju sa zabrinjavajućim uzletom desnice nije navelo Zagreb da u vlastitom dvorištu rešava problem. Naprotiv, tamošnje vlasti teraju inat, pa tvrde da u Srpskoj više nema preratnih 150.000 Hrvata, prećutkujući da je iz Hrvatske proterano trostruko više Srba, koji su, za razliku od Hrvata u RS, osim imovine – izgubili i konstitutivnost. Delimično su tako ovom polemikom aktuelni trendovi neoustašizacije – na koju učestalo podsećaju i iz sveta – u ovdašnjoj javnosti zapali u drugi plan, što nije slučaj sa svetskom javnosti, pa britanski nedeljnik „Nju stejtsmen” primećuje da se u Blajburgu okupilo na hiljade Hrvata kako bi prisustvovali misi održanoj u čast fašističkim vojnicima ubijenim na kraju Drugog svetskog rata.

U tekstu pod naslovom „Učinimo Hrvatsku ponovo jakom: kako se fašizam pojavio u najmlađoj zemlji EU” autor Joji Sakuraja opisuje crne zastave s pozdravom „Za dom spremni!”, koji je, kako se navodi, bio „povezan s ustaškim režimom – marionetskom nacističkom državom”. Učestvovanje samog vrha vlasti na komemoraciji u Blajburgu jeste, smatra autor, jedan od najjačih dokaza da je najmlađa članica EU skrenula oštro desno. Na nešto skoriju prošlost Karamarka podseća i Dodik, koji lidera HDZ­a pita kakav je odnos Hrvatske prema Srbima, kako se određuje prema zločinima nad njima i njihovom proterivanju iz Hrvatske, te oduzimanju njihove imovine, kao i nelegalnoj akciji hrvatske vojske u RS, posebno uništenju Mrkonjić Grada.

„Ako me pita na čemu je nastala RS, onda ću mu reći – na želji srpskog naroda da se odbrani od ideologije ustaštva koja je 500.000 Srba odvela u Jasenovac, a Karamarko nastavlja tu vrstu politike u Hrvatskoj. RS je nastala na uverenju da Srbi imaju pravo na život i slobodu i na činjenici da se na taj način rešava pitanje međusobnih odnosa Srba i Hrvata koji su kroz istoriju uvek bili suprotstavljeni”, zaključuje Dodik za „Nezavisne novine”.

Autor: Mladen Kremenović

Izvor: POLITIKA, utorak 24 maj 2016., str. 4

 

Vezane vijesti:

Dodik: Odnose među narodima niko ne smije da kvari

„Neka Dodik kaže koliko se Hrvata i Bošnjaka vratilo u srpski deo kojem je on predsednik“

Dodik oštro odgovorio banjalučkom biskupu Komarici

„Karamarkova podrška Komarici da osvijesti i ujedini Srbe“

Opasne poruke iz Blajburga

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: