Zagreb postavlja prepreke zbog fiksacije prema Beogradu

Datum objave: petak, 12 decembra, 2014
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Akademik_Vasilije_Krestic.jpg

Srpski akademik Vasilije Krestić smatra da će Hrvatska Srbiji na svakom koraku puta ka EU postavljati prepreke zato što je fiksacija srpskom državom jedina tema u kojoj hrvatsko društvo ima jedinstven stav, ali i da Beograd ne treba da bude snishodljiv prema Zagrebu zarad dobrih odnosa i sutrašnjice.

Ističući da je nedavna rezolucija Evropskog parlamenta o lideru radikala Vojislavu Šešelju u okviru tog i takvog stava da se Srbija i Srbi žigošu, Krestić je za Srnu ocijenio da Hrvatska u tome neće birati sredstva, već će na svim koracima Srbiji stavljati prepreke.

“To rade zato što imaju fiksaciju prema srpskom društvu. Kada je reč o svim drugim mogućim problemima, oni mogu da se razmimoilaze, ali kada je reč o stavu i osudi Srba i mržnji prema njima tu, nažalost, imaju jedinstven stav”, rekao je Krestić, koji član Srpske akademije nauka i umetnosti.

On ukazuje da je to istorijska činjenica koja traje više od stotinu godina i da Srbija toga mora biti svjesna i da mora nalaziti načine da se tome suprotstavi.

“Ne treba da se takvom stavu prilagođavamo i da živimo u uverenju da će sutra biti drugačije. Neće biti drugačije. Dok god se mi ponašamo snishodljivo, dok god to trpimo zarad nekih dobrih odnosa i sutrašnjice, oni će se tako ponašati”, rekao je Krestić.

On je ukazao da se Hrvatska na ovaj način profiliše kao država “ne samo na račun Srbije” i podsjetio na stvar koja se olako zaboravlja, a to je da zvanični Zagreb “u dalekoj perspektivi ima viziju velike Hrvatske”.

Krestić kaže da ta vizija podrazumijeva “veliku Hrvatsku do Drine i cijelu Vojvodinu ili bar dio Vojvodine, Srem u svakom slučaju, dobrim dijelom i Bačka, a ako bi mogli čak i Banat”.

“To je i bilo do juče i to je cilj koji traje već stotinu godina. Oni utoliko više napadaju Srbe za velikosrpsku politiku, za velikosrpski hegemonizam, ali kad malo zagrebete njihovu istoriju i njihove težnje onda ćete videti da je, tamo negde od revolucije 1848. godine pa do danas, stalna težnja da se stvori velika, etnički čista i koliko je god više moguće jedinstveno katolička Hrvatska”, rekao je Krestić.

On je ukazao da je velika Hrvatska bila tema i za vrijeme vladavine Franje Tuđmana, a da to i danas ekstremni hrvatski političari javno govore, dok oni malo mudriji ćute i čekaju vrijeme da to ostvaruju, ali da ne udaraju na doboš.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

AKADEMIK: VASILIJE KRESTIĆ: Zašto nas Hrvati uvek „iznenade“ – Jadovno …

AKADEMIK: VASILIJE KRESTIĆ: Hrvatsko … – Jadovno 1941.

AKADEMIK: VASILIJE KRESTIĆ – Milost Hrvata kupujemo …

AKADEMIK: VASILIJE KRESTIĆ: Šta očekivati od politike Hrvata – Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top