Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Zagreb postavlja prepreke zbog fiksacije prema Beogradu

Datum objave: petak, 12 decembra, 2014
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Akademik_Vasilije_Krestic.jpg

Srpski akademik Vasilije Krestić smatra da će Hrvatska Srbiji na svakom koraku puta ka EU postavljati prepreke zato što je fiksacija srpskom državom jedina tema u kojoj hrvatsko društvo ima jedinstven stav, ali i da Beograd ne treba da bude snishodljiv prema Zagrebu zarad dobrih odnosa i sutrašnjice.

Ističući da je nedavna rezolucija Evropskog parlamenta o lideru radikala Vojislavu Šešelju u okviru tog i takvog stava da se Srbija i Srbi žigošu, Krestić je za Srnu ocijenio da Hrvatska u tome neće birati sredstva, već će na svim koracima Srbiji stavljati prepreke.

“To rade zato što imaju fiksaciju prema srpskom društvu. Kada je reč o svim drugim mogućim problemima, oni mogu da se razmimoilaze, ali kada je reč o stavu i osudi Srba i mržnji prema njima tu, nažalost, imaju jedinstven stav”, rekao je Krestić, koji član Srpske akademije nauka i umetnosti.

On ukazuje da je to istorijska činjenica koja traje više od stotinu godina i da Srbija toga mora biti svjesna i da mora nalaziti načine da se tome suprotstavi.

“Ne treba da se takvom stavu prilagođavamo i da živimo u uverenju da će sutra biti drugačije. Neće biti drugačije. Dok god se mi ponašamo snishodljivo, dok god to trpimo zarad nekih dobrih odnosa i sutrašnjice, oni će se tako ponašati”, rekao je Krestić.

On je ukazao da se Hrvatska na ovaj način profiliše kao država “ne samo na račun Srbije” i podsjetio na stvar koja se olako zaboravlja, a to je da zvanični Zagreb “u dalekoj perspektivi ima viziju velike Hrvatske”.

Krestić kaže da ta vizija podrazumijeva “veliku Hrvatsku do Drine i cijelu Vojvodinu ili bar dio Vojvodine, Srem u svakom slučaju, dobrim dijelom i Bačka, a ako bi mogli čak i Banat”.

“To je i bilo do juče i to je cilj koji traje već stotinu godina. Oni utoliko više napadaju Srbe za velikosrpsku politiku, za velikosrpski hegemonizam, ali kad malo zagrebete njihovu istoriju i njihove težnje onda ćete videti da je, tamo negde od revolucije 1848. godine pa do danas, stalna težnja da se stvori velika, etnički čista i koliko je god više moguće jedinstveno katolička Hrvatska”, rekao je Krestić.

On je ukazao da je velika Hrvatska bila tema i za vrijeme vladavine Franje Tuđmana, a da to i danas ekstremni hrvatski političari javno govore, dok oni malo mudriji ćute i čekaju vrijeme da to ostvaruju, ali da ne udaraju na doboš.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

AKADEMIK: VASILIJE KRESTIĆ: Zašto nas Hrvati uvek „iznenade“ – Jadovno …

AKADEMIK: VASILIJE KRESTIĆ: Hrvatsko … – Jadovno 1941.

AKADEMIK: VASILIJE KRESTIĆ – Milost Hrvata kupujemo …

AKADEMIK: VASILIJE KRESTIĆ: Šta očekivati od politike Hrvata – Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top