Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Загреб није показао стварну политичку вољу за рјешење проблема

Датум објаве: петак, 7 новембра, 2014
Величина слова: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Miodrag_Linta.jpg

Предсjедник Коалициjе удружења избjеглица Миодраг Линта оциjенио jе да у протеклих 19 година, од завршетка рата, Хрватска никада ниjе показала стварну политичку вољу да се пронађе правично и траjно рjешење броjних проблема стотина хиљада прогнаних Срба и Срба коjи живе у Хрватскоj.

“Без рjешавања отворених питања из прошлости неће бити могуће говорити о потпуноj нормализациjи односа и успостављању поштовања између двиjе државе, а камоли о искреном помирењу између два народа”, навео jе Линта, поздрављаjући недавне изjаве шефова дипломатиjе Србиjе и Хрватске да у односима двиjе државе нема отворених питања коjа се не могу риjешити.

Линта сматра да у Хрватскоj нема правне сигурности и владавине права из више разлога, те додаjе да прогнани Срби и Срби коjи живе у Хрватскоj не могу да заштите своjа права и слободе, хрватско правосуђе jе пристрасно и неправично, поjедини закони и други акти, коjи се односе на Србе, не проводе се у пракси а поjедини закони су чак дискриминаторски према Србима.

“Хрватска константно крши основна људска права прогнаних Срба и Срба коjи живе у Хрватскоj што недвосмислено показуjу чињенице да одбиjа да врати одузета станарска права или исплати правичну новчану надокнаду, одбиjа да одреди повољну откупну циjену станова коjе jе одређени броj прогнаних Срба добио кроз такозвани Програм стамбеног збрињавања”, навео jе Линта.

Он jе напоменуо да Хрватска одбиjа да процесуира починиоце и налогодавце ратних злочина према Србима, одбиjа да ексхумира и идентификуjе посмртне остатке Срба коjи се налазе на познатим гробним мjестима, одбиjа да пригодним спомен-плочама обиљежи логоре у коjима су били заточени Срби и друга мjеста српског страдања, одбиjа да обнови срушене споменике из НОБ-а и православне цркве.

Линта истиче и да Хрватска одбиjа да исплати накнаду штете за уништену, несталу и оштећену имовину у терористичким акциjама, одбиjа да поништи уговоре о замjени кућа за вриjеме рата, коjи су потписани под притисцима и приjетњама.

“Хрватска одбиjа да врати станове и куће коjи су Србима отети на основу фалсификованих уговора, одбиjа да врати узурпирано и отето пољопривредно и шумско земљиште, одбиjа да исплати заостале а неисплаћене пензиjе и девизну и динарску штедњу….”, подсjетио jе Линта.

Извор: srna

Везане виjести:

ЗАБРАНИТИ УКЛАЊАЊЕ МИНИРАНИХ РУШЕВИНА СРПСКИХ КУЋА У ЗАДРУ

Линта тражи да се поштуjе закон о правима мањина

РЕАЛАН СТРАХ ЗА ОПСТАНАК СРБА У ХРВАТСКОЈ

Хрватска ниjе заслужила да буде члан ЕУ
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top