fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zagreb nije pokazao stvarnu političku volju za rješenje problema

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Miodrag_Linta.jpg

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta ocijenio je da u proteklih 19 godina, od završetka rata, Hrvatska nikada nije pokazala stvarnu političku volju da se pronađe pravično i trajno rješenje brojnih problema stotina hiljada prognanih Srba i Srba koji žive u Hrvatskoj.

„Bez rješavanja otvorenih pitanja iz prošlosti neće biti moguće govoriti o potpunoj normalizaciji odnosa i uspostavljanju poštovanja između dvije države, a kamoli o iskrenom pomirenju između dva naroda“, naveo je Linta, pozdravljajući nedavne izjave šefova diplomatije Srbije i Hrvatske da u odnosima dvije države nema otvorenih pitanja koja se ne mogu riješiti.

Linta smatra da u Hrvatskoj nema pravne sigurnosti i vladavine prava iz više razloga, te dodaje da prognani Srbi i Srbi koji žive u Hrvatskoj ne mogu da zaštite svoja prava i slobode, hrvatsko pravosuđe je pristrasno i nepravično, pojedini zakoni i drugi akti, koji se odnose na Srbe, ne provode se u praksi a pojedini zakoni su čak diskriminatorski prema Srbima.

„Hrvatska konstantno krši osnovna ljudska prava prognanih Srba i Srba koji žive u Hrvatskoj što nedvosmisleno pokazuju činjenice da odbija da vrati oduzeta stanarska prava ili isplati pravičnu novčanu nadoknadu, odbija da odredi povoljnu otkupnu cijenu stanova koje je određeni broj prognanih Srba dobio kroz takozvani Program stambenog zbrinjavanja“, naveo je Linta.

On je napomenuo da Hrvatska odbija da procesuira počinioce i nalogodavce ratnih zločina prema Srbima, odbija da ekshumira i identifikuje posmrtne ostatke Srba koji se nalaze na poznatim grobnim mjestima, odbija da prigodnim spomen-pločama obilježi logore u kojima su bili zatočeni Srbi i druga mjesta srpskog stradanja, odbija da obnovi srušene spomenike iz NOB-a i pravoslavne crkve.

Linta ističe i da Hrvatska odbija da isplati naknadu štete za uništenu, nestalu i oštećenu imovinu u terorističkim akcijama, odbija da poništi ugovore o zamjeni kuća za vrijeme rata, koji su potpisani pod pritiscima i prijetnjama.

„Hrvatska odbija da vrati stanove i kuće koji su Srbima oteti na osnovu falsifikovanih ugovora, odbija da vrati uzurpirano i oteto poljoprivredno i šumsko zemljište, odbija da isplati zaostale a neisplaćene penzije i deviznu i dinarsku štednju….“, podsjetio je Linta.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

ZABRANITI UKLANjANjE MINIRANIH RUŠEVINA SRPSKIH KUĆA U ZADRU

Linta traži da se poštuje zakon o pravima manjina

REALAN STRAH ZA OPSTANAK SRBA U HRVATSKOJ

Hrvatska nije zaslužila da bude član EU

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: