Zagreb ne zn da li je oslobođen ili okupiran 8. maja 1945.

Datum objave: utorak, 6 marta, 2018
Veličina slova: A- A+

Zagreb je grad koji ne zna da li je oslobođen ili okupiran 8. maja 1945. godine, a “Končar”, “Kraš”, “Đaković”, “Lola Ribar” i “Gredelj” mogu biti imena fabrika, ali ne ulica i trgova, upozorava političar i privrednik Goranko Fižulić.

Partizanske jedinice ušle u opustjeli Zagreb – 1945.
Partizanske jedinice ušle u
opustjeli Zagreb – 1945.

Kada bi hrvatski učenici znali bar nekoliko ključnih istorijskih činjenica o ustaškom teroru, rasnim zakonima Nezavisne Države Hrvatske, progonu i ubijanju Srba, Jevreja i Roma – Komisija za nedemokratske sisteme ne bi bila potrebna, tvrdi on.

U nizu reakcija na zadržavanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni!” u “posebnim okolnostima”, Fižulić podsjeća da je Ante Prkačin, jedan od komandanata HOS-a, koji u grbu ima ovaj slogan, ustaše nazvao “hrabrom dobrovoljačkom vojskom”, te da su za njega partizani bili – neprijatelji.

Sve je počelo onog trenutka kada su ustaše u istorijskim udžbenicima prestale da budu kvislinzi, a Hrvatska iz tabora pobjednika u Drugom svjetskom ratu pobjegla među gubitnike.

Ustaški ministar Mile Budak ima ulice u gradovima i mjestima u koje nije mogao doći ni kao gost, a samo partizanski pokret otpora u Istri, na Kvarneru i u Dalmaciji stidljivo se priznaje kao pozitivna istorijska činjenica.

U Hrvatskoj, za razliku od Njemačke ili Austrije, te ostatka zapadne Evrope, jednostavno je prestalo biti društveno gadljivo simpatisati domaću manufakturu nacizma, tvrdi za portal “Telegram” Fižulić, jedan od osnivača hrvatskih socijal-liberala i nekadašnji ministar privrede.

Izvor: SRNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top