Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zagreb ne zn da li je oslobođen ili okupiran 8. maja 1945.

Zagreb je grad koji ne zna da li je oslobođen ili okupiran 8. maja 1945. godine, a „Končar“, „Kraš“, „Đaković“, „Lola Ribar“ i „Gredelj“ mogu biti imena fabrika, ali ne ulica i trgova, upozorava političar i privrednik Goranko Fižulić.

Partizanske jedinice ušle u opustjeli Zagreb – 1945.
Partizanske jedinice ušle u
opustjeli Zagreb – 1945.

Kada bi hrvatski učenici znali bar nekoliko ključnih istorijskih činjenica o ustaškom teroru, rasnim zakonima Nezavisne Države Hrvatske, progonu i ubijanju Srba, Jevreja i Roma – Komisija za nedemokratske sisteme ne bi bila potrebna, tvrdi on.

U nizu reakcija na zadržavanje ustaškog pozdrava „Za dom spremni!“ u „posebnim okolnostima“, Fižulić podsjeća da je Ante Prkačin, jedan od komandanata HOS-a, koji u grbu ima ovaj slogan, ustaše nazvao „hrabrom dobrovoljačkom vojskom“, te da su za njega partizani bili – neprijatelji.

Sve je počelo onog trenutka kada su ustaše u istorijskim udžbenicima prestale da budu kvislinzi, a Hrvatska iz tabora pobjednika u Drugom svjetskom ratu pobjegla među gubitnike.

Ustaški ministar Mile Budak ima ulice u gradovima i mjestima u koje nije mogao doći ni kao gost, a samo partizanski pokret otpora u Istri, na Kvarneru i u Dalmaciji stidljivo se priznaje kao pozitivna istorijska činjenica.

U Hrvatskoj, za razliku od Njemačke ili Austrije, te ostatka zapadne Evrope, jednostavno je prestalo biti društveno gadljivo simpatisati domaću manufakturu nacizma, tvrdi za portal „Telegram“ Fižulić, jedan od osnivača hrvatskih socijal-liberala i nekadašnji ministar privrede.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: