Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЗАГРЕБ ДА СПРИЈЕЧИ ЈОШ ЈЕДАН ШОК НАЦИЈЕ

Датум објаве: понедељак, 2 априла, 2012
Објављено у Остало
Величина слова: A- A+

savo_strbac

БЕОГРАД, 2. АПРИЛА /СРНА/ – За хрватску државу било би добро да пронађе “топничке дневнике” и обjелодани их како би сприjечила jош jедан шок нациjе када виjеће Хашког трибунала, како се очекуjе, потврди првостепену пресуду хрватским генералима за удружени злочиначки подухват у хрватскоj акциjи “Олуjа”, оциjенио jе директор “Веритаса” Саво Штрбац.

Он jе за Срну изjавио да jе “логична и одраз реалног стања у предмету” изjава главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца да Тужилаштво више не инсистира на достављању докумената коjи се односе на “Олуjу”.

Штрбац jе обjаснио да за окончање процеса хрватским генералима то више неће бити потребно па се и не инсистира на достави докумената.

Шеф “Веритаса” истакао jе важност диjела Брамерцове изjаве у коjоj он наводи да би било добро да се дилема о “топничким дневницима” разриjеши до краjа “због саме Хрватске и хрватског народа”.

“Ако они коjи воде данашњу Хрватску заиста желе да не дође до jош jедног шока онда би било добро, што им jе Брамерц поручио, да због себе, будућности, суочавања са прошлошћу на прави начин прибаве те документа и обjелодане их народу”, рекао jе Штрбац.

Он jе оциjенио да би обjелодањивање “топничких дневника” било добро ако Хрватска хоће и жели да се суочи са своjом прошлошћу и ако не жели “другостепену кривичну пресуду коjа ће вjероватно бити обjављена до краjа године” не прихвати онако као првостепену пресуду од 15. априла прошле године “када jе дошло до узнемирења и шока циjеле нациjе”.

Штрбац jе подсjетио и на раниjу Брамерцову изjаву, коjом jе такође “шокирао нациjу”, рекавши како сматра да Хрватска послиjе пресуде хрватским генералима за “Олуjу” више неће прослављати 5. август као државни празник, jер би то било нецивилизациjски.

“Вjеруjем, а вjеруjем да и Брамерц очекуjе да ће пресуда бити потврђена и без `топничких дневника` у диjелу удруженог злочиначког подухвата, чиjи jе циљ био присилно и траjно истjеривање Срба, а неселективно гранатирање прихватио jе првостепени суд па нема разлога да то не прихвати и другостепени суд”, рекао jе Штрбац.

Он jе оциjенио да у прилог очекивању да ће првостепена пресуда хрватским генералима бити потврђена, говори и чињеница да jе суд одбацио инициjативу такозване 12 приjатеља суда, одбачен jе и поднесак саме државе Хрватске, а главни претрес пред другостепеним виjећем заказан jе већ за април.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изjавио jе за хрватски “т-портал” да Тужилаштво више не инсистира на достављању докумената коjи се односе на хрватску акциjу “Олуjа”, што jе дуго оптерећивало сарадњу Хрватске са судом, али да таj проблем може риjешити хрватска влада због властитих потреба.

Хашки трибунал инсистирао jе на достављању докумената о дjеловању хрватске артиљериjе у акциjи „Олуjа“ на подручjу бивше Републике Српске Краjине 1995. године коjи су били потребни у поступку коjи се пред Трибуналом водио против хрватских генерала у акциjи “Олуjа”.

У априлу прошле године Трибунал изрекао jе казну од 24 године затвора хрватском генералу Анти Готовини и 18 година затвора Младену Маркачу, прогласивши их кривим за учешће у удруженом злочиначком подухвату чиjи jе циљ био присилно и траjно уклањање српског становништва са подручjа Краjине у Хрватскоj.

Генерал Иван Чермак ослобођен jе по свих девет тачака оптужнице.

Акциjа хрватске воjске под називом “Олуjа” почела у jутарњим часовима 4. августа 1995. године гранатирањем насељених подручjа северне Даламциjе, Кордуна, Лике и Баниjе.

 

 

Извор: срна
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top