fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zagreb bojkotuje prava Srba uz saglasnost međunarodne zajednice

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća smatra da hrvatske vlasti više od dvije decenije bojkotuju rješavanje statusnih prava Srba u Hrvatskoj uz prećutnu saglasnost EU i međunarodne zajednice.

Nikola Puzigaća
Nikola Puzigaća

„Hrvatska ne želi nikako da riješi problem statusnih prava Srba u toj državi koji se odnose na radna, penziona, stanarska, imovinska prava, prava na privatizaciju“, rekao je Puzigaća Srni.

On je dodao da Hrvatska ne želi da o ovim problemima razgovara sa vlastima u BiH, iako je ranije bilo nagovještaja održavanja zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske.

„Udruženje je ranije podnijelo zahtjev za održavanje tematske sjednice Narodne
skupštine Republike Srpske u vezi sa ovom problematikom, ali do sada nije bilo razumijevanja po tom osnovu“, kaže Puzigaća.

On je rekao da su u Republici Srpskoj, za razliku od Hrvatske, Hrvatima i Bošnjacima u 99 odsto slučajeva vraćeni imovina i stanarska prava, te omogućeno pravo na povratak.

Puzigaća je naveo da je Udruženje uputilo pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću sa molbom da primi delegaciju Udruženja kako bi ga upoznali o problemima svojih članova.

Prema njegovim riječima, Plenković u odgovoru upućuje Udruženje da se ponovo obrati hrvatskom Ministarstvu rada ako ima eventualno otvorenih pitanja, iako je ovo ministarstvo prije toga odgovorilo na dopis Udruženja.

„Iz pisma hrvatskog premijera vidljivo je da hrvatske vlasti ovu problematiku prebacuju s jednih na druge i ne žele konačno istinski da riješe statusna prava Srba u Hrvatskoj“, kaže Puzigaća.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Puzigaća: Hrvatska obustavila oko 1,2 miliona penzija …

Puzigaća: Hrvatska opstruiše rješavanje statusnih prava Srba

Puzigaća: Dvostruki aršini međunarodne zajednice | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: