Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Zabrinutost zbog pozdrava zločincima

Datum objave: četvrtak, 11 avgusta, 2011
Objavljeno u Oluja
Veličina slova: A- A+

amnesty

Organizacija za zaštitu ljudskih prava ‘Amnesti internešnel’ izrazila je zabrinutost zbog pozdrava koji je hrvatska premijerka Jadranke Kosor uputilaratnim  zločincima Anti Gotovini i Mladenu Markaču na proslavi godišnjice vojne akcije ‘Oluja’, u kojoj su počinjeni mnogi zločini nad Srbima.

Navodeći da se vode samo tri istrage zločina počinjenih u operaciji “Oluja”, što je ‘nesrazmjerno mali broj u odnosu na broj počinjenih zločina’, ‘Amnesti’ ukazuje da Kosorovine najnovije izjave pokazuju odsustvo političke volje da budu istraženi i procesuirani zločini koje je od 1991. do 1995. godine počinila hrvatska vojska.

Ovakve izjave bi mogle bi da pošalju političku poruku kojom se potkopava pravda, što bi moglo da obeshrabri pravosuđe da istraži i procesuira zločine iz “Oluje”, upozoravaju iz ove organizacije.

U saopštenju se podsjeća da se 5. avgusta u Kninu okupio državni vrh Hrvatske na proslavi godišnjicu akcije “Oluja”, koju je hrvatska vojska od avgusta do novembra 1995. godine

izvela u Krajini, a za vrijeme i poslije te akcije pobjeglo je oko 200 000 Srba, te zabilježena brojna kršenja ljudskih prava Srba, ubistva i mučenja.

“Vlasti su propustile da ispune svoju obavezu da potpuno istraže i procesuiraju ratne zločine sankcionisane međunarodnim pravom koji su počinjeni u toj operaciji”, navodi se u saopštenju.

‘Amnesti’ je podsjetio da je više puta pozvao Hrvatsku da pokaže političku volju da se pozabavi nasljeđem rata, pošto “odsustvo takve političke volje stvara atmosferu koje ne samo što ometa kažnjavanje nego i sprečava da žrtve zločina i njihove porodice dobiju
pravo na istinu, pravdu i obeštećenje”.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor na proslavi godišnjice operacije “Oluja” uputila je pozdrav generalima Gotovini i Markaču, jer je bilo “opasno prešućivati zahtjev predsjednika Srbije Borisa Tadića da se ne proslavlja `Oluja`”. Predsjednik Srbije je najoštrije osudio izjavu Kosorove, navodeći da ona ne doprinosi razvoju dobrosusjedskih odnosa Srbije i Hrvatske.

Akcija “Oluja” počela je u jutarnjim časovima 4. avgusta 1995. godine granatiranjem naseljenih područja sjeverne Dalmacije, Korduna, Like i Banije. Potom su hrvatske snage izvršile agresiju na ta područija koja su bila pod zaštitom UN.

Za svega nekoliko dana sa vijekovnih srpskih ognjišta protjerano je oko 220 000 stanovnika, ubijena su 1934 lica, od kojih 1 196 civila i pričinjena je ogromna materijalna šteta. Tokom i nakon ove akcije zapaljeno je više više od 20 000 kuća.

Izvor: SRNA

 

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top