fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zabrinutost zbog antisrpske propagande uoči „Oluje“

Komesarijat za izbjeglice i migracije Srbije izražava zabrinutost što se i ove godine uoči obilježavanja hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ u toj zemlji vodi antisrpska propaganda, veliča ustaštvo i tako stvara atmosfera, koja vraća region u devedesete godine prošlog vijeka.

Beograd (Foto:beograd.in)
Beograd (Foto:beograd.in)

Napominjući da se sutra navršavaju 22 godine od „Oluje“, tokom koje je iz svojih domova protjerano više od 200.000 krajiških Srba, Komesarijat ističe, da ni nakon dvije decenije, brojni pokušaji uspostavljanja klime povjerenja u regionu, nisu dali mnogo rezultata.

„Povratak Srba u Krajinu je sporadičan, a hrvatska država čini sve da se on nikad i ne desi, neprestano stvarajući tenzije i raspirujući nacionalizam. O tome najbolje svedoče proustaške provokacije u Srbu tokom obeležavanja Dana ustanka u Hrvatskoj, kao i provokacije prilikom obeležavanja godišnjice ustaških zločina u Glini“, navodi se u saopštenju Komeserijata.

U tekstu se podsjeća da je, bježeći u koloni dugoj desetine kilometara preko BiH ka Srbiji, život izgubilo ili se vodi kao nestalo više od 2.000 ljudi.

Od početka ratova na prostorima bivše SFRJ 1991. godine, u Srbiji je utočište potražilo 610.000 Srba iz Hrvatske i BiH, od kojih, danas status izbjeglice iz Hrvatske ima još oko 19.000.

U Komesarijatu ističu da će Hrvatska 4. avgust slaviti kao dan pobjede, dok će Srbi paliti svijeće oplakujući žrtve i tugujući za izgubljenim životima i domovima.

Pomen žrtvama biće održan 5. avgusta, 11.00 časova u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, kao i u mnogim opštinama širom Srbije.

Iz Komesarijat napominju da sa Hrvatskom i dalje postoji više neriješenih pitanja veoma važnih za izbjegličku populaciju – nije obnovljena uništena imovina, nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište srpskim vlasnicima.

Hrvatska nije sprovela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama, nisu isplaćene penzije, dinarska i devizna štednja.

Iz ovakvih postupaka, ističu u Komesarijatu, jasno se vidi da su izbjeglice usmjerene isključivo na integraciju u Srbiji, jer je proces povratka skoro zaustavljen.

Komesarijat za izbjeglice napominje da se ne smiju zaboraviti neriješena otvorena pitanja, koja otežavaju postizanje trajnih rješenja za izbegličku populaciju.

Srbija smatra da nastavak aktivnosti na sprovođenju aneksa E i G Sporazuma o sukcesiji ima visok prioritet, kao i ostale aktivnosti, koje vode rješavanju izbegličkih problema.

„U tom smislu očekujemo dalju podršku međunarodne zajednice. Srbija je spremna na saradnju i nastaviće da ispunjava sve svoje obaveze“, navodi se u saopštenju.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Dvadeset dvije godine od zločina u „Oluji“ – pravda još uvijek nedostižna

Hrvati slave “Oluju” uz „migove“

Operacija Oluja | Hronologija: 138 500 protiv 31 000 | Jadovno …

Mikelić: Bljesak i Oluja počeli su smjenom Aleksandra …

„Oluja“ kao sredstvo kojim je rešeno srpsko pitanje u Hrvatskoj …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: