fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zabranjene i zastave HOS-a

Poslije ustaških znamenja i amblema, austrijske vlasti upozoravaju učesnike okupljanja na Blajburškom polju da su zabranjene i zastave HOS-a.


Predstavnici počasnog blajburškog voda, koji su godinama tradicionalno nosili ta obilježja, slaveći Nezavisnu Državu Hrvatsku, sada žale što će 18. maja morati da nose isključivo zvaničnu zastavu Hrvatske.

Organizatori upozoravaju učesnike da ne nose nikakve ustaške ili slične simbole jer su neki prošle godine odležali više mjeseci u austrijskim zatvorima zbog toga.

Poručeno je da će komemoracija biti održana u skladu sa austrijskim crkvenim propisima, te da neće biti transparenata i drugih obilježja.

Takođe, na konferenciji za novinare, kako prenose hrvatski portali, upozoreno je da će austrijska policija biti rigorozna u slučaju svakog pokušaja isticanja neprihvatljivih simbola.

Austrijske vlasti su ustaški pokret i simbole izjednačili sa terorističkim, a austrijska Katolička crkva je podržala odluku Katoličke crkve u Koruškoj da ne dozvoli misu na blajburškom polju zbog konteksta u kojem se ona služi i ustaškog imidža manifestacije.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: