fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zabrana parastosa u Glini, nastavak NDH politike

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/spomenik-glina.jpg

Vandalska odluka Opštinskog vijeća Gline da zabrani služenje parastosa i odavanje pošte na mjestu pravoslavne crkve u Glini, u kojoj su ustaše 1941. godine zvjerski ubile više od 1.700 Srba, predstavlja kontinuitet politike onih koji su počinili te stravične zločine, smatra predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

Budimir je izrazio nadu da preostali Srbi koji sada žive u Glini neće dozvoliti da se zaboravi mjesto, gdje se dogodio stravičan zločin ustaša i da će i dalje na tome mjestu pravoslavni sveštenik moći da služi parastos.

„Od ovakve vlasti i nije se moglo ništa drugo očekivati, jer to predstavlja kontinuitet politike onih koji su počinili te stravične zločine, ne samo u Glini nego na području čitave Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ tokom Drugog svjetskog rata“, istakao je Budimir.

On je postavio pitanje kako je moguće da Hrvatska, koja sebe predstavlja u svijetu kao antifašističku zemlju, pokazuje tolike simpatije za one koji su bili na strani fašista i pobili više stotina hiljada Srba, Jevreja i drugih antifašista.

„Očekivali smo na osnovu pokrenute inicijative da se vrati raniji naziv za Spomen-dom, ali se to nije dogodilo. Gdje su proklamovane vrijednosti koje sa sobom nosi EU čija je Hrvatska punopravna članica?“, pita Budimir.

On postavlja i pitanje šta mogu očekivati izbjegli i prognani Srbi koji bi željeli da se vrate u Hrvatsku, ako se i dalje vodi ovakva politika koja smatra Srbe za građane drugog reda i kažnjava ih radi njihovog masovnog učešća u Narodnooslobodilačkoj borbi, zahvaljujući čemu je i formirana „avnojevska Hrvatska“.

Na mjestu pravoslavne crkve u Glini, u kojoj su ustaše krajem jula i početkom avgusta 1941. godine zvjerski ubile više od 1.700 Srba, više neće biti dozvoljeno odavanje pošte žrtvama tog zločina, odlučilo je Opštinsko vijeće glasovima svih odbornika hrvatske nacionalnosti.

Frankfurtske „Vesti“ pišu da je sramotnom odlukom Opštinskog vijeća Gline, donesenom prije nekoliko dana, utvrđeno da se ubuduće komemoracije u tom gradu mogu održavati jedino ispred krsta katoličke crkve, čime je praktično zabranjeno odavanje pomena srpskim žrtvama poklanim u glinskoj pravoslavnoj crkvi.

Odmah poslije „Oluje“ jedna od prvih odluka bila je preimenovanje Spomen-doma, izgrađenog za vrijeme bivše SFRJ, u Hrvatski dom, a taj je cinizam zaokružila aktuelna garnitura vlasti donošenjem Odluke o utvrđivanju mjesta polaganja vijenaca, cvijeća i paljenja svijeća na području Gline, navodi ovaj dnevnik.

Tako je, ističu „Vesti“, na zaista vulgaran način lokalna vlast odgovorila na prije izvjesnog vremena pokrenutu inicijativu nekoliko organizacija da se Spomen-domu vrati staro ime iz vremena SFRJ.

Pokolj u pravoslavnoj crkvi Presvete Bogorodice u Glini dogodio se 29. jula 1941. godine, kada su ustaše dotjerale Srbe iz okolnih sela, zatvorile ih u crkvu i zaklale ih.

Nedugo nakon zločina, ustaše su srušile crkvu, a na njenom mjestu su jugoslovenske vlasti podgile spomen-kosturnicu.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

ZABRANjEN POMEN POKLANIM SRBIMA NA MJESTU GLINSKE CRKVE

Nasilje nad uspomenama i poviješću

Kalendar genocida: 28. jul 1941. – Svjedočenje: Ljuban Jednak, Selište Glina

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: