Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Za preživljeno strijeljanje dobio 20.000 kn, državi mora platiti 35.000

Policija ga je 1991. odvela iz stana pod sumnjom da je snajperista i s vojnicima je odveden u šumu Česma gdje je na njih ispaljeno više metaka

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Republika Hrvatska Savi K. (70) mora isplatiti 20.000 kuna, prvostepena je presuda Opštinskog suda u sporu koji su Savo K. i njegova majka (koja je preminula 2013.) pokrenuli u oktobru 2005, a vezan je uz ratna događanja u Bjelovaru 1991.

Odbijen je kao neosnovan Savin zahtjev za naknadu nematerijalne i materijalne štete od oko pola miliona kuna, kao i zahtjev za plaćanje rente od 686 kuna mjesečno. Odbačen je i zahtjev njegove majke koja je zatražila 350.000 kuna za pretrpljene duševne boli zbog teškog sinova invaliditeta. Savo K., prema presudi, državi mora nadoknaditi 35.134 kuna sudskih troškova, te još nekoliko hiljada kuna za majčin dio tužbe.

Iz tadašnje kasarne Božidar Adžija ispaljivanjem granata iz teškog naoružanja 29. septembra 1991. napadnut je grad, a već istog dana pripadnici hrvatskih oružanih snaga zauzeli su vojni objekt, zarobili šestoricu pripadnika JNA i odveli ih u prostorije u podrumu zgrade Policijske uprave Bjelovar. S njima je završio i civil Savo K., kojeg je, piše u presudi, policija 2. oktobra odvela iz stana u kojem je živio s majkom i uhapsila ga pod sumnjom da je snajperist.

Zajedno s vojnicima odveden je u šumu Česma kod Malog Korenova, gdje je na njih ispaljeno više metaka. Savo K. je s prostrelnom ranom lijeve strane lica i desne natkoljenice uspio pobjeći. Dovukao se do kontrolnog punkta policije u Narti, odakle je vozilom Hitne prebačen u bolnicu. Nakon oporavka prebačen je u Kerestinec, a u februaru 1992. pušten je kući. Optužnica protiv njega nije podignuta.

Sve to vrijeme majka nije znala gdje joj je sin. Podigli su tužbu smatrajući da imaju pravo na naknadu štete. U međuvremenu su policajci optuženi za pomaganje u likvidaciji u šumi Česma oslobođeni optužbe, no Savo K. smatra da odgovornost države leži i u tome što ga nije zaštitila od nezakonitog postupanja drugih osoba. Nije sporno da je teško ozlijeđen u noći 3. na 4. oktobra 1991, te da se prije toga nalazio u prostorijama za zadržavanje PU Bjelovar.

Sud smatra da je do njegova stradavanja došlo zbog nezakonitog i nepravilnog postupanja službenika PU Bjelovar u obavljanju službe. Dosuđeni iznos od 20.000 sud drži primjerenim stepenu invalidnosti, jačini i trajanju posljedica, te njegovoj dobi i potrebi ulaganja dodatnih napora u svakodnevnom životu. U penziji je od 2003. i živi kod staratelja.

Autor: Ivica Beti

Izvor: m.vecernji.hr

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: