Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ЗА ПЕТ И ПО ГОДИНА САМО 13 КАЗНИ ЗА УЗВИКИВАЊЕ УСТАШКОГ ПОЗДРАВА

Уобичаjени поздрави на утакмицама у Хрватскоj

Уобичаjени поздрави на утакмицама у Хрватскоj

За пет и по година хрватски судови су у само 13 случаjева казнили лица коjа су узвикивала усташки поздрав “За дом спремни” и то искључиво новчаним казнама – наводе хрватски медиjи.

Иако постоjи могућност да се онима коjи узвикуjу усташки поздрав суди на основу Казненог закона коjи jе од 2013. на снази, а коjи говори о казненом дjелу jавног подстицања на насиље и мржњу, хрватски судови до сада нису то чинили.

Ако неко на jавном мjесту узвикне: “За дом спремни”, или одлучи да прошета са маjицом на коjоj jе исписан таj поздрав или истакне транспарент таквог садржаjа – наjвећа казна коjу му прописуjу судови износи 700 куна.

Извикивање усташког поздрава у хрватском правном систему кажњава се по неколико прекршаjних закона: Закону о jавном реду и миру, Закону о jавном окупљању, Закону о спречавању нереда на спортским такмичењима или Закону о сузбиjању дискриминациjе, али не и по Казненом закону.

Високи прекршаjни суд Хрватске наводи да су у посљедњих пет и по година прекршаjни судови због jавног истицања поздрава “За дом спремни” изрекли 13 осуђуjућих пресуда – наводи Јутарњи лист.

Наjвећу казну платио jе фудбалер Џо Шимунић. Њему jе, на основу Закона о спречавању нереда на спортским такмичењима, одређена казна од 25.000 куна за узвикивање усташког поздрава на фудбалском стадиону након утакмице репрезентациjе.

Према подацима хрватског МУП-а, полициjа jе од 2011. године због jавног извикивања или истицања поздрава “За дом спремни” евидентирала 62 особе, од коjих jе 60 приjављено за прекршаj, а двиjе казнено.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ПОТРЕБАН РЕФЕРЕНДУМ О ПОЗДРАВУ “ЗА ДОМ СПРЕМНИ”

ТРАЖЕ УВОЂЕЊЕ ПОЗДРАВА “ЗА ДОМ СПРЕМНИ” У …

„За дом спремни“ – лажна историjа лажних домољуба – Jadovno …

Чињенице о кованици усташког режима – Jadovno 1941.

Надбискуп Пуљић позива на референдум о усташком поздраву …

задарски надбискуп увриjедио жртве ндх и српски народ

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: