fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

ZA PET I PO GODINA SAMO 13 KAZNI ZA UZVIKIVANjE USTAŠKOG POZDRAVA

Uobičajeni pozdravi na utakmicama u Hrvatskoj

Uobičajeni pozdravi na utakmicama u Hrvatskoj

Za pet i po godina hrvatski sudovi su u samo 13 slučajeva kaznili lica koja su uzvikivala ustaški pozdrav „Za dom spremni“ i to isključivo novčanim kaznama – navode hrvatski mediji.

Iako postoji mogućnost da se onima koji uzvikuju ustaški pozdrav sudi na osnovu Kaznenog zakona koji je od 2013. na snazi, a koji govori o kaznenom djelu javnog podsticanja na nasilje i mržnju, hrvatski sudovi do sada nisu to činili.

Ako neko na javnom mjestu uzvikne: „Za dom spremni“, ili odluči da prošeta sa majicom na kojoj je ispisan taj pozdrav ili istakne transparent takvog sadržaja – najveća kazna koju mu propisuju sudovi iznosi 700 kuna.

Izvikivanje ustaškog pozdrava u hrvatskom pravnom sistemu kažnjava se po nekoliko prekršajnih zakona: Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima ili Zakonu o suzbijanju diskriminacije, ali ne i po Kaznenom zakonu.

Visoki prekršajni sud Hrvatske navodi da su u posljednjih pet i po godina prekršajni sudovi zbog javnog isticanja pozdrava „Za dom spremni“ izrekli 13 osuđujućih presuda – navodi Jutarnji list.

Najveću kaznu platio je fudbaler Džo Šimunić. Njemu je, na osnovu Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima, određena kazna od 25.000 kuna za uzvikivanje ustaškog pozdrava na fudbalskom stadionu nakon utakmice reprezentacije.

Prema podacima hrvatskog MUP-a, policija je od 2011. godine zbog javnog izvikivanja ili isticanja pozdrava „Za dom spremni“ evidentirala 62 osobe, od kojih je 60 prijavljeno za prekršaj, a dvije kazneno.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

POTREBAN REFERENDUM O POZDRAVU „ZA DOM SPREMNI“

TRAŽE UVOĐENjE POZDRAVA „ZA DOM SPREMNI“ U …

„Za dom spremni“ – lažna istorija lažnih domoljuba – Jadovno …

Činjenice o kovanici ustaškog režima – Jadovno 1941.

Nadbiskup Puljić poziva na referendum o ustaškom pozdravu …

zadarski nadbiskup uvrijedio žrtve ndh i srpski narod

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: