Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ZA MATURANTE NDH NIJE BILA FAŠISTIČKA

Splitski_gimnazijalci_sa_svojim_profesorom_i_ustaskim_pozdravom

Splitski gimnazijalci sa svojim profesorom i ustaškim pozdravom

Skoro tri četvrtine maturanata u Hrvatskoj smatra da Nezavisna Država Hrvatska (NDH) nije bila fašistička, dok se 40 odsto njih zalaže za prekid sudskog progona hrvatskih ratnih veterana za zločine počinjene u proteklom ratu, rezultati su istraživanja o političkoj pismenosti maturanata.

Istraživanje „Politička pismenost učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj“ proveli su „GOOD inicijativa“, „GONG“ i Institut za društvena istraživanja na reprezentativnom uzorku od 1.146 hrvatskih maturanata.

„Jutarnji list“ piše da je maturantima postavljeno 19 relativno jednostavnih pitanja u tri područja – politički pojmovi, ustavno-političko uređenje i politička informisanost, ali da su oni pokazali katastrofalno neznanje.

Samo jedan od 1.146 ispitanih tačno je odgovorio na sva pitanja.

Čak 73 odsto ispitanih maturanata nije tačno odgovorilo na pitanje ko je hrvatski premijer, iako su im bila ponuđena četiri moguća imena, a samo 19 odsto njih je znalo da izvršnu vlast obavlja koalicija SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU.

Da su pravi Hrvati jedino katolici smatra 21 odsto maturanata, njih 40 odsto smatra da je hrvatska tradicija bogatija od tradicije većine naroda, a samo 29 odsto njih smatra da je NDH bila fašistička tvorevina.

Istraživanje je pokazalo visok nivo religioznosti kod mladih, jer se 43 odsto njih izjasnilo da su uvjereni vjernici koji prihvataju sve što ih vjera uči, a 25 odsto se deklarisalo „običnim“ vjernicima.

Najveći nivo tolerancije maturanti su pokazali u području drugih rasa, vjera i nacija.

Polovina hrvatskih maturanata smatra da je homoseksualnost vrsta poremećaja ili bolesti, kao i da bi homoseksualcima trebalo zabraniti javne istupe, jer na taj način loše utiču na mlade.

Dragan Bagić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji je jedan od organizatora ovog istraživanja, kaže da su rezultati relativno očekivani, jer su slična istraživanja posljednjih godina ukazivala na takve stavove mladih.

On ističe da u vezi sa ovim rezultatima istraživanja ne treba praviti veliku moralnu paniku, ali ih treba uzeti kao vrlo ozbiljan indikator da obrazovni sistem ne uspijeva da anulira izrazito negativne efekte spoljnih uticaja.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

USKRS HRVATSKE MRŽNjE (I DIO): „Kolji Srbe“ u Karlovcu …

KLASIĆ: HRVATSKI NAVIJAČI PJEVAJU ZMAJEVU PJESMU …

zašto gradonačelnik ne reaguje na uvredljive grafite?

NETRPELjIVOST PREMA SRBIMA RASTE – NIKO NE REAGUJE …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: