Za godinu skoro 100 Srba postali Hrvati

Datum objave: subota, 3 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Zagreb – Za nepunih godinu čak 97 Srba u Hrvatskoj promijenilo je nacionalnost te su postali Hrvati, a njih 15 počeli su da se izjašnjavaju kao Romi.

Kako prenose hrvatski mediji, u istom periodu čak 5.822 birača u Hrvatskoj promijenila su nacionalnost, a razloge za ovaj neobični trend pripisuju izborima.

Podaci pokazuju da su 54 Hrvata postala Mađari, 110 ih je počelo da se izjašnjava kao Romi, a srpsku nacionalnost uzelo je 57 Hrvata. Od 133 Srba, sada ih se 97 smatra Hrvatima, 15 Romima, dok su se kao Srbi počeli izjašnjavati po jedan Sudanac, Škot i Kipranin.

U samo pet dana, od 23. do 27. avgusta, čak 90 birača u Osječko-baranjskoj županiji promijenilo je nacionalnost, a najviše je “profitirala” mađarska zajednica, u koju se upisalo njih 74. U Mađare su tako “prešla” i 54 Hrvata, petoro Srba i dva Roma. Novonastala situacija digla je na noge političare pa je tako Veljko Kajtazi utvrdio da “neko obilazi sela i plaća Romima da za sitan novac postanu Mađari”. “Tarifa” je, pričaju u romskoj zajednici, navodno od 200 do 300 kuna (27 – 40 evra).

– Upozorili smo naše članove da paze šta rade jer je to sitan novac, a dugoročno gube mnoga prava. Romi imaju prednost pri zapošljavanju, a učenici pravo na stipendije – rekao je Duško Kostić, predsjednik Savjeta romske nacionalne manjine u Belom Manastiru.

– Lovcima na nove članove meta su socijalno ugroženi i slabo obrazovani koji lako povjeruju u predizborna obećanja. Kada izbori prođu, opet će doći nama po pomoć – kaže Kostić.

Ukupno 5.822 osobe u Hrvatskoj promijenile su nacionalnost od parlamentarnih izbora lani u novembru do 22. avgusta. Hrvatske nacionalnosti odreklo se njih 502 pa ih je, na primjer, 54 postalo Mađari, 110 Romi, 57 Srbi, 99 Italijani. Jedan Ruanđanin se “upisao” u Rome, dok je Rom postao Zambijac, a jedan Zambijac na kraju Hrvat.

Od izbora 2012. do 2015. godine nacionalnost je promijenilo 36.840 birača u Hrvatskoj.

(Agencije)

Izvor: Glas Srpske

 

Vezane vijesti:

Evo zašto i danas u Hrvatskoj Srbi prelaze u katoličanstvo …

Vukovarski geto | Jadovno 1941.

Srpska zajednica u Hrvatskoj postala još minornija
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top