Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Za fingiranu ekshumaciju u Buća Potoku 1,7 miliona KM

Datum objave: ponedeljak, 8 decembra, 2014
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/ekshumacija_buca_potok.jpg

Za pripremu, probno kopanje i ekshumaciju na sarajevskoj deponiji u naselju Buća Potok, koji nisu dali rezultate, Tužilaštvo BiH potrošilo je 1,2 miliona KM, za sanaciju lokacije traži dodatnih 500.000 KM, a u udruženjima koja okupljaju porodice nestalih tvrde da je svjesno kopano površno i na pogrešnim mjestima da ostaci ubijenih ne bi bili pronađeni.

U isto vrijeme za prošlogodišnje probno kopanje i ekshumaciju na toj lokaciji firmama “Kopko” i “Bajo” iz Istočnog Sarajeva isplaćeno je samo 120.000 KM od 280.000 KM, piše “Glas Srpske”.

]”S obzirom na to da ovim firmama nije bio isplaćen novac, one su odustale od radova, pa je angažovana firma `Gradsko groblje` iz Visokog, ali niko ne zna koliko je novca ona dobila”, kaže izvor “Glasa”.

Iskopavanja su nekoliko puta prekidana, lokacije na kojima su radovi obavljani više puta mijenjane, da bi u aprilu ove godine sve bilo obustavljeno bez ijednog pronađenog tijela.

List navodi da u udruženjima koja okupljaju porodice nestalih tvrde da postoje dokazi da su na deponiju bacani ubijeni sarajevski Srbi, ali da se svjesno kopalo površno i na pogrešnim mjestima da njihovi ostaci ne bi bili pronađeni.

Predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH Milan Mandić kaže da je tačno da glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović tvrdi da je za traženje nestalih u Buća Potoku potrošeno više od milion KM.

“Na razgovoru kod Salihovića bio sam krajem avgusta. Tada je i meni rekao da je za radove u Buća Potoku potrošeno 1,2 miliona KM, što me zaprepastilo. Ne znam na šta je moglo otići toliko novca. Znam samo da je Tužilaštvo firmama iz Istočnog Sarajeva ostalo dužno 160.000 KM, a dug je svjesno napravljen da ih otjeraju sa tog posla”, kaže Mandić.

On dodaje da je za nastavak ekshumacije angažovano “Gradsko groblje” iz Visokog, a da je iz tog procesa isključen Institut, čime su prekršeni Zakon o nestalim licima i naredba Suda BiH. Prema tom zakonu, ekshumaciju vrši isključivo Institut pod patronatom postupajućeg tužioca.

U Tužilaštvu su krajem aprila potvrdili da su u Buća Potoku obustavljeni svi radovi na traženju i ekshumaciji posmrtnih ostataka ubijenih sarajevskih Srba. Tada su rekli da se čeka stručni nalaz vještaka geodetske struke o bezbjednosti daljeg kopanja.

Na sarajevskoj deponiji 18. oktobra prošle godine po naredbi Tužilaštva BiH započeta je ekshumacija na novom lokalitetu nakon što je prethodna ekshumacija prekinuta 30. avgusta, jer Tužilaštvo nije izmirilo obaveze prema firmama iz Istočnog Sarajeva.

Tužilaštvo je ekshumaciju na drugom mjestu započelo navodno na osnovu satelitskih snimaka angažujući firmu “Gradsko groblje” iz Visokog.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

RAJILIĆ: RASVIJETLITI UBISTVA SRPKINjA U SARAJEVU I GORAŽDU
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top