fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПОЧЕЛА ЕКСХУМАЦИЈА – ТРАЖЕ СЕ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ СРБА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/oluja/sibenik-ekshumacija.jpg

На партизанском гробљу у Витковићима, код Горажда, jуче jе по налогу Суда и Тужилаштва БиХ почела ексумациjа с циљем проналажења посмртних остатака чланова породице Делић и других Срба са овог подручjа, коjи су 1992. године страдали у насељу Црквине, сазнаjе Срна из поузданих извора.

Приjе 22 године у Црквинама код Горажда муслимански воjници и полицаjци одвели су из куће четири сина Горажданке Божане Делић, коjе су касниjе звjерски убили, а након тога и њену кћерку.

Центар jавне безбедности Источно Сараjево поднио jе раниjе извjештаj Окружном тужилаштву у Горажду против седам припадника тзв. Армиjе БиХ,
осумњичених за ратни злочин у Црквинама. Они се терете за убиства четири сина, кћерке, зета, и унука Божане Делић.

Припадници тзв. Армиjе БиХ осумњичени су да су 20. маjа 1992. године напали незаштићено и небрањено српско село Црквине код Горажда и заробили 14 чланова породица Делић, Жмукић, Матовић и Пеjовић.

Након извjесног времена у Црквине су вратили пет жена коjе су свакодневно злостављали.

Седморица осумњичених се, такође, терете да су опљачкали и уништили сву имовину мjештана Црквина.

Припадници Агенциjе за истраге и заштиту БиХ су краjем априла, по налогу Суда и Тужилаштва БиХ, извели акциjу у Горажду, коjа jе наjвjероватниjе, била усмjерена на истраживање ратног злочина над српском породицом Делић, коjа jе живjела у насељу Црквине, као и ратног логора за Србе у штампариjи у Витковићима.

Новинар и публициста Славко Хелета рекао jе раниjе Срни да jе 1992. године на подручjу Горажда убиjено више од 300 српских цивила, а
наjодговорниjи за те злочине су припадници ратне горажданске полициjе под командом тадашњег начелника Ибре Меркеза, а по налогу ратног предсjедништва Општине, на челу са Хаџом Ефендићем.

Хелета jе рекао да су Меркез и Ефендић међу наjодговорниjим горажданским Бошњацима за прогон и убиства српских цивила у овом граду, наводећи да jе веома чудно да све ово вриjеме нису били предмет озбиљниjе истраге у вези са ратним злочинима над Србима у Горажду.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: