fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Xrvatska vojska zoljama i granatama masakrirala 81 srpskog civila u selu Bravnice

13. septembra 1995. hrvatski ekstremisti su na brutalan način izvršili masakr nad čak 81 srpskim civilom, koji su se u izbegličkoj koloni povlačili iz okupiranog Donjeg Vakufa prema Banjaluci. Kolonu su činili uglavnom žene, deca i starci, ali su ih hrvatski ekstremisti svejedno nemilosrdno istrebljivali, najpre gađajući zoljama i granatama, a potom su preživele „dovršavali“ automatskim puškama. Glavni zločinac Damir Krstičević trenutno ministar odbrane Hrvatske.

Dok su 1993. vojnici Republike Srpske upravo na tom prostoru spasili hrvatske izbeglice koji su bežale od Muslimana iz Travnika, dve godine kasnije, hrvatska vojska je zoljama i granatama izrešetala bezopasnu kolonu srpskih izbeglica, usmrtivši čak 81 civila. Najmlađe žrtve imale su po tri i četiri godine.

https://youtu.be/xMIToUQLK6I

Jedan od najdgovornijih za ovaj zločin Damir Krstičević trenutno je ministar odbrane Hrvatske.

Kao i prilikom godišnjice masakra nad Srbima u Kravici, Skelanima, Maslenici i drugim mestima, i ovoga puta i Vučićeva i takozvana „Druga Srbija“ zajednički ćute i ignorišu godišnjicu zločina, ne pokazujući ni minimum odgovornosti i saosećajnosti prema nevinim žrtvama.

kolonu, koja se kretala od Srbobrana ka Jajcu, napali su 13. septembra 1995. godine kod sela Bravnice, na oko 3 km ispred Jajca, pripadnici 2. gardijske brigade Hrvatske vojske, koji su ih sačekali u zasedi i počeli nemilosrdno da ubijaju nenaoružane i potpuno iznenađene civile u izbegličkoj koloni. Od stanovništva nije bilo nikakvog otpora.

Prilikom tog napada, neki su odmah ubijeni, a neki su ranjeni. Prema iskazima svedoka, samo u jednom autobusu, usled vatre koju su otvorili pripadnici Hrvatske vojske, ubijeno je i ranjeno više od polovine putnika (50 sedišta plus oko 30 lica koja su stajala), da bi taj isti autobus sa žrtvama u njemu potom gađali „Zoljom“ i zapalili ga sa preostalim ranjenicima i mrtvima unutra.

O stradanju srpskog stanovništva u ovoj koloni govore svedoci koji su se zatekli u koloni i koji su bili očevici onoga što se događalo, a pojedini od njih su izgubili svoje najbliže ili su i sami bili teško ranjeni. Oni su saslušani od strane istražnih sudija, a radi njihove zaštite, ovde se navode šifre pod kojima se njihovi iskazi nalaze u dokumentaciji Komiteta za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava.

Iz njihovih iskaza se vidi da su pripadnici Hrvatske vojske odmah preduzeli mere za uklanjanje dokaza, time što su odneli leševe ubijenih, tako da će tačan broj ubijenih i ranjenih tek naknadno moći da se utvrdi, ali se nesumnjivo može izvući zaključak da je bio veliki broj žrtava.

Tako, 58-godišnji svedok 715/95-12, koji je bio u ovoj koloni izbeglica, navodi:
„… Nalazio sam se u jednom autobusu koji je bio pun putnika, tako da su bila zauzeta ne samo sedišta, već je mnoštvo ljudi, žena i dece moralo da stoji.

Kada je taj autobus, koji se nalazio u koloni izbeglica koje su se kretale i traktorima i zaprežnim vozilima, stigao do sela Bravnice, koje se nalazi na oko 3 km ispred Jajca, sačekali su nas pripadnici Hrvatske vojske koji su pucali u autobus i poubijali većinu putnika koji su se nalazili u njemu. Potom su autobus zapalili, tako da su sva tela ubijenih i ranjenih, koja su ostala u njemu, izgorela.

Pripadnici Hrvatske vojske su nemilosrdno ubijali Srbe koji su se nalazili u koloni, a to su najčešće bili žene, deca i starci, kao i oni koji su se kretali u koloni pešice, terajući stoku. Video sam da su hrvatski vojnici pucali po koloni, kako ispred, tako i iza autobusa u kome sam se ja nalazio. Vojska je pucala na sve što se kretalo.

Izvor: NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

Vezane vijesti:

Sjećanje na zločin u selu Bravnice

Mitrović: Hrvatski mediji potvrdili agresiju na BiH | Jadovno …

Nacional: Krstičevića terete za masakr 32 izbjeglica, žena i …

M.Grad – Dvije decenije od otvaranja masove grobnice …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: