fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vulin: Ustaški defile u Jadovnu bez osude!

Za odnose Srbije i Hrvatske lekovito govoriti o fašizaciji političkog života. Veliki pritisak na srpsku stranu pred pregovore u Briselu. Orića Srbija ne bi tražila da nema dokaze. Za migrante dobri uslovi u Srbiji, napominje Vulin

Aleksandar Vulin 

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je lekovito za odnose Srbije i Hrvatske govoriti o fašizaciji političkog života i dodao kako misli da je to pomoć prijateljima u Hrvatskoj i poruka da su Srbi spremni da se zajedno sa njima bore protiv fašizacije.

Vulin kaže da nije nekulturno govoriti istinu, ali da je nekulturno i nedomaćinski kada se na ulazu u Jadovno, jednu od najstrašnijih jama u istoriji civilizacije, okupi „više stotina povampirenih ustaša koje smatraju da jama nije bila dovoljno puna“.

Na pitanje da prokomentariše njegovu izjavu o Alojziju Stepincu, Vulin je rekao da je on samo postavio pitanje – da li je moguće da neko ko je bio zvanični vrhovni vikar, vojni sveštenik, komandant vojnih sveštenika, može da bude svetac.

Istovremeno dok je Hrvatska obeležila Dan antifašizma u Jazovki, mestu gde je zakopano 447 žrtava ubijenih nakon ulaska partizana u Zagreb, defilovali su crnokošuljaši obučeni u ustaške uniforme, sa ustaškim obeležjima.
Pohod do Jazovke održan je pod pokroviteljstvom hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, a njena izaslanica Bruna Esih je rekla da se u Hrvatskoj ne provodi fašizacija društva.
Istovremeno je među okupljenima bilo onih koji su otvoreno pozdravljali sa ”Za dom spremni”, noseći ustaške simbole!
– ”Danas u Brezovici slavi se prvi hitac ispaljen u Hrvatsku od strane članova Komunističke partije”, rekao je Boris Prebeg u ime organizatora, koji je govor zaključio ”Za dom i sve za Hrvatsku”.
Niko od predstavnika državnih institucija nije na to reagovao, niti napustio skup.

„Samo se onda pitam šta je sa dušama koje su pobili isti ti. Probajte da zamislite da bilo koji svetski zvaničnik ode u Mauthauzen ili bilo koji drugi koncentracioni logor Nemačke, položi venac na spomenik pobijenim ljudima, a onda sa njihovog groba ode do groba komandanta logora i položi isti taj venac. Ne bi išlo“, ukazao je Vulin.

Komentarišući izručenje Nasera Orića, Vulin je podsetio da ga Srbija ne bi tražila da ne misli da ima dokaza i da ne misli da pravda treba da bude ista za sve žrtve.

„Čitav region treba da sledi primer našeg premijera. Kada bi svaki od vođa svih naroda koji žive na prostoru bivše SFRJ i koji su učestvovali u sukobima bar jednom otišao na pomen drugom narodu i poklonili se nevinim žrtvama eto nama mira“, rekao je Vulin.

Na pitanje da li će premijer Aleksandar Vučić otići u Srebrenicu, Vulin je istakao da to ne zavisi od njega, kao i da je on pokazao volju i spremnost da tamo ode.

„Da li će Bošnjaci to razumeti, nadam se i verujem da hoće, kao što mislim da čitav region to treba da uradi. Nemojte da mirite mrtve, mrtvi su rekli sve o sebi, nama treba mir za žive“, poručio je Vulin.

Govoreći o predstojećim pregovorima u Briselu Vulin je rekao da za njega nije iznenađenje predlog da Zajednica srpskih opština funkcioniše po principu nevladine organizacije i dodao kako je veliki pritisak na Srbiju pred razgovore sa drugom stranom.

Napominje da naši predstavnici u Briselu mogu da se izbore sa tim pritiscima i dodaje kako je glavni cilj da se za pregovaračkim stolom osiguraju interesi Srba na KiM.

Na pitanje šta su interesi Srba, Vulin ukazuje da je osnovni interes da se sačuva bezbednost Srba na teritoriji Kosova.

Ističe kako je kontrola kretanja važna zbog bezbednosti, i zato ukazuje značaj mostova i prelaza.

Kao šef radne grupe za pitanja migranata Vulin podseća da je postignut dogovor mađarske, austrijske i srpske policije koji će čuvati našu granicu sa Makedonijom.

Ukazuje kako je makedonska granica loše čuvana zbog problema u Makedoniji i dodaje kako je samo sinoć u Makedoniju vraćena grupa od oko 400 ljudi koja je nameravala da uđe na teritoriju naše države.

Vulin podvlači da je direktor srpske policije razgovarao sa mađarskim kolegom, i napominje da o zidu koji je planirala da podigne Mađarska mogu samo da pregovaraju ali da ne mogu severnim susedima bilo šta da naređuju.

Ističe da će se danas sastati sa predstavnikom UNHCR, i podseća kako svakom migrantu naša zemlja daje maksimum standarda, koji je često viši od standarda koji oni dobijaju u zemljama EU kroz koje prolaze.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

A može li isti venac u Skelane i u Potočare?

VULIN: STEPINAC JE BIO USTAŠKI VIKAR

VIDEO: Jadovno, putevima ubijenih predaka

Kompleks Jadovno – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: