Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vulin: Hrvatskoj potrebna NDH za pravdanje zločina nad Srbima

Hrvatskoj je uvek potrebna ustaška NDH iz Drugog svetskog rata kako bi negirali i umanjili razmere zločina počinjenih nad Srbima i opravdali „Oluju“ iz 1995.

Aleksandar Vulin (Foto: Tanjug-Darimir Banda)
Aleksandar Vulin (Foto: Tanjug-Darimir Banda)

To je izjavio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

On je povodom najnovijih dešavanja u Hrvatskoj i rasprave u hrvatskom Saboru o tome da Srbi kao manjina nemaju pravo da odlučuju o Vladi, istakao da je nezamislivo da bilo koji srpski poslanik dođe u Skupštinu Srbije i kaže pripadnicima bilo koje manjine „vi nemate pravo zato što ste manjina?“.

„Ceo parlament bi se obrušio na njega. Ima fašista i u Srbiji, nije to sporno, ali ceo parlament bi se obrušio na njega. Vlada bi učinila sve da se takav više nikada ne pojavi u parlamentu“, rekao je Vulin na TV Pink.

Ministar je istakao da je Hrvatskoj NDH potrebna kako bi opravdali „Oluju“ i objasnio da ako se prizna da su NDH i Jasenovac bili tako užasna mesta genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, onda su Srbi imali svako pravo da se pobune kada su videli vraćanje ustaške ideologije u Hrvatskoj početkom devedesetih godina.

„Ali, ako je NDH bila samo kao što je rekao Tuđman – ‘izraz povjesnih težnji hrvatskog naroda za samostalnošću’, onda protiv čega se vi Srbi bunite’, pa to je ‘demokratska tvorevina'“, dodao je ministar.

I u Srbiji, kako je naveo Vulin, neki podržavaju da se ćuti o ustaštvu i da se ne priča o tome.

„Nemojmo, kažu, da se svađamo sa komšijama o tome. Komšije podržavaju ustaštvo, pa kako da se ne svađamo?“, upitao je Vulin.

Ističe da je i sam bio sto puta kritikovan zbog toga.

„Ali, izvinite, gde sam ja pogrešio? Evo, pogledajte primer (Milorada) Pupovca. Pogledajte šta su njemu rekli. Ćutali smo o Jasenovcu 40 godina, pa zato nas je dočekala ‘Oluja’. O tome se ne ćuti“, rekao je Vulin.

Ministar dodaje da o tome ne sme i ne može da se ćuti kao što ne sme i ne može da se ćuti o zločinima na kosovskim Srbima u „žutoj kući“ i Klečkoj.

„Ne može i ne sme“, istakao je Vulin.

Izvor: TANJUG

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: