Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Vulin: Dokle će EU ćutati?

Datum objave: nedelja, 18 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da najnovjiji izlivi mržnje prema Srbima u Zagrebu i Splitu nisu incidenti, nego zvanična politika Hrvatske i da je pitanje dokle će EU ćutati na fašizaciju društva u toj svojoj članici.

Ustaški simboli: Komemoracija u Blajburgu

Vulin je istakao da ovi događaji nisu incident jer “incident je nešto što se desi jednom, pa se više ne ponavlja”.

“Ovo je nastavak zvanične politike vlade Hrvatske u kojoj se, umesto da se razračuna sa ustaštvom i fašističkim nasleđem, pokušava objasniti da u stvari fašizam i nije bio tako loš, a ustaše su zapravo bili humanitarni radnici i da je sve što su ustaše radile Srbima bilo zasluženo”, rekao je Vulin za Radio-televiziju Srbije.

On kaže da je neshvatljivo da jedna zemlja članica EU nije u stanju da se razračuna sa fašističkim nasljeđem i da ga umjesto toga produbljuje i pokušava da opravda postojanje fašizma u svojoj zemlji.

“Ako ministar inostranih poslova Hrvatske kaže da će proglašenje svecem ustaškog vikara Alojzija Stepinca biti razlog za radost svih, a zna da se nijedan Srbin nikada neće obradovati tome, onda govorite o zvaničnoj politici Hrvatske”, rekao je Vulin.

On je naglasio da je veoma zabrinut za položaj srpske manjine u Hrvatskoj, ali i za stanje duha u hrvatskom društvu i naciji, ako nisu u stanju da se izbore sa fašizacijom sopstvenog društva.

Vulin je poručio da će Beograd uvijek biti tu za Srbe van granica Srbije vodeći računa o njihovom položaju i napomenuo da će se svaki diplomatski i ekonomski uspjeh Beograda pozitivno odraziti i na položaj Srba koji žive van granica Srbije.

“Naravno da je uvek u fokusu naše spoljne politike kako zaštititi Srbe i kako im pomoći da žive bolje, ali bez saradnje EU i hrvatske države, koja je imala toliko drskosti da stavlja primedbe Srbiji na odnos prema manjinama u isto vreme kada se peva `Ubij, ubij Srbina` i `Srbi na vrbe`”, zaključio je Vulin.

Pripadnici “Torcide”, navijačke grupe fudbalskog kluba “Hajduk” iz Splita, uzvikivali su juče “Ubij Srbina”, “Srbe na vrbe”, “Vukovar, Vukovar” i “Za dom spremni” na derbiju sa zagrebačkim “Dinamom”.

Prije toga u centru Zagreba je ispred prostorija Srpskog narodnog vijeća održan protest u organizaciji Autohtone hrvatske stranke prava tokom kojeg su okupljeni uzvikivali ustaški poklič “Za dom spremni”.

Protest je održan zbog zaključka odbora hrvatskog Sabora o uklanjanju spomen- ploče za poginule pripadnike HOS-a na kojoj je pisalo “Za dom spremni”, nedavno postavljene u Jasenovcu.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Zurof: Brisel da objasni šta se dešava u Hrvatskoj

Đapić: „Za dom spremni“ i na referendum ako treba!

Činjenice demantuju izjavu Kitarovićeve da u Hrvatskoj nema ustaštva
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top