fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Vukovljak: Gdje mi je srce tu mi je dom

Na području Livna veliki je broj srpskih kuća koje su i dalje uništene, ali je Obrad Vukovljak odlučio da obnovi svoju, na pradjedovini u srpskom selu Gubin podno Dinare.

Livno - selo Gubin - obnova kuće Foto: SRNA
Livno – selo Gubin – obnova kuće Foto: SRNA

Iako trenutno živi u inostranstvu, Vukovljak kaže Srni da ga za Gubin vežu uspomene jer je tu proveo djetinjstvo i najljepši period života.

On govori da je tokom rata većina srpskih kuća u Livnu, pa tako i kuća njegovih predaka, uništena tokom odbrambeno-otadžinskog rata.

„Odlučio sam da popravim svoju kuću da bih imao gdje doći. Moj dom je ovdje, moje srce je ovdje iako živim daleko. Obnavljam svoju rodnu kuću tamo gdje je moje srce“, rekao je Vukovljak.

On govori da je donacija za obnovu srpskih kuća u Livnu sve manje.

„Nisam predavao zahtjev za obnovu kuće, smatram da ima naših ljudi kojima je ta donacija potrebnija nego meni“, rekao je Vukovljak.

Livno - selo Gubin - obnova kuće - Vukovljak Foto: SRNA
Livno – selo Gubin – obnova kuće – Vukovljak Foto: SRNA

Paroh livanjski Predrag Crepulja kaže Srni da svaki novi krov predstavlja vraćanje života srpskim selima u Krajini.

„Svijetli primjer dolazi upravo iz srpskog sela Gubin podno Dinare. Svaki novi krov za nas je jedan novi početak. Ovo treba da je primjer i drugima da ne treba zaboraviti ko su mi preci i odakle su krenuli“, kaže paroh livanjski.

U selu Gubin niče i crkveno-narodni konak u vrijednosti 200.000 KM, kaže Crepulja.

On dodaje da je utočište za srpske povratnike pravoslavlje, a budući crkveno-narodni konak, pored Crkve Uspenja Presvete Bogorodice, podstiče vjeru u bolje sutra.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: