Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vukosavljević: U toku je akulturacija

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je da je srpski narod izložen procesu akulturacije, te da mu se čini da određeni krugovi u Srbiji žele da srpska kultura ubuduće nema ime i prezime.

 Foto: Fonet/Beoinfo

Foto: Fonet/Beoinfo

Vukosavljević je istakao da je stanje u srpskoj kulturi donekle haotično, da se od Strategije razvoja kulture ne mogu očekivati čuda, te da je veoma važno da država stane na stanovište da je za kulturu potrebno odvajati više novca.

„Mi smo izloženi jednom veoma nezgodnom procesu akulturacije, fenomenu koji otprilike predstavlja topljenje osnovnih identitetskih atributa neke kulture i preuzimanja vrednosti i atributa neke druge kulture u određenom istorijskom procesu“, rekao je Vukosavljević za „Sputnjik“. Prema njegovim rečima, ukoliko akulturacija odmakne, praktično se dolazi do topljenja kulturnog jezgra i standardnih kulturoloških i identitetskih obrazaca jednog naroda, što je preduslov za razne istorijske nevolje. Vukosavljević je naveo da mu se čini da je nekim krugovima, tokom javnih rasprava o Predlogu strategije razvoja kulture, najviše zasmetao pokušaj definisanja srpskog kulturnog jezgra u dugom istorijskom trajanju na ovom prostoru.

On je dodao da je za neke bilo sporno zašto se uopšte govori o srpskom kulturnom prostoru, jer smatraju da treba govoriti samo o savremenom stvaralaštvu, gledati u budućnost, te da se ne treba osvrtati na prošlost.

„Ti argumenti su politizovani, politikantski i često vrlo detinjasti. Razlozi za takvo ponašanje su iz različitih političkih motiva koji treba da dovedu do sledeće posledice – da srpska kultura ubuduće nema svoje ime i prezime, da to postane jedan amorfni zbir pojava i fenomena u različitim oblicima postojanja“, ocenio je Vukosavljević.

On kaže da treba voditi računa da se ne zapadne u proces kulturnog etnocentrizma, odnosno da se srpska kultura zatvori sama u sebe.

On je najavio da će Srbija krajem januara 2018. godine u centru Pekinga otvoriti Kulturni centar koji će se zvati Ivo Andrić, a da su naredni cilj centri u Moskva, Berlinu, Trstu.

Izvor: DANAS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: