Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

‘Вучићу смо поручили да права Срба у Хрватској штити Иван Пернар, а не Милорад Пуповац’

Датум објаве: недеља, 11 фебруара, 2018
Величина слова: A- A+

Пуповац је постао као Тито и никако да оде, каже Ненад Абрамовић

Београд: Скуп представника удружења крајишких Срба у Великом Мокром Лугу
Београд: Скуп представника удружења крајишких Срба у Великом Мокром Лугу Фото: Срђан Илић/PIXSELL

Већ тридесет година једни те исти људи, које подржава буџет Републике Хрватске, праве се да представљају српску популацију, а раде за лични интерес. Не чине ништа и наши су проблеми, као и представници, све ово вријеме исти.

И сад је тога доста.

Треба тражити алтернативу јер су досадашњи резултати рада Милорада Пуповца и Српског народног вијећа поражавајући. Иако је његов политички ментор одавно умро, Пуповац је постао као Тито и никако да оде. Он не рјешава наше проблеме, већ ствара нове између Срба и Хрвата у Хрватској. Јаз се само продубљује. И то мора престати. Пуповчев пјешчани сат једноставно је исцурио. Истина је да ми као мањина морамо бити блиски власти у Хрватској, али зар није жалосно да наше интересе више штити Иван Пернар него Милорад Пуповац? – у ресторану хотела у београдском насељу Вождовац изговара нам Ненад Абрамовић, ни двадесет и четири сата након што је хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић у посјет позвала предсједника Србије Александра Вучића.

 

Вријеме је истекло

Абрамовић је Србин из околице Сиска. У Београду живи од 1995. године. Предсједник је Управног одбора Координације удружења избјеглих и расељених у Републици Србији.

Кровна је то организација која окупља 48 удружења и брине о готово 300 хиљада душа, понајвише Срба који су у рату из Хрватске отишли у Србију. И у њихово име Ненад Абрамовић говори.

Долазак предсједника Србије у понедјељак у Загреб покушат ће, каже нам Абрамовић, “искористити” како би се Вучић код Грабар-Китаровић заузео за рјешавање њихових проблема, о чему намјерава говорити на конференцији за медије која би се данас требала одржати у Београду, а на којој би са Србима из Хрватске требао бити и предсједник Александар Вучић. Барем је тако најављено, односно томе се координација нада.

Београд: Скуп представника удружења крајишких Срба у Великом Мокром Лугу
Београд: Скуп представника удружења крајишких Срба у Великом Мокром Лугу Фото: Срђан Илић/PIXSELL

– Прошлост је била тешка, али помирење се мора догодити јер обје државе пропадају. Помирење највише желимо ми Срби из Хрватске. И зато нам као суговорници с једне и друге стране требају неки млади људи, неоптерећени прошлошћу и деведесетима, да у коначници не би и Хрватска и Србија остале празне. Треба поспремити све оно што није ваљало, све то мора у прошлост. А за злочине почињене и с једне и друге стране кривци требају одговарати. Вријеме је истекло, а ништа није направљено – каже Абрамовић.

О проблемима Срба из Хрватске које би предсједник Вучић требао пренијети предсједници Грабар-Китаровић Абрамовић је у сриједу у Великом Мокром Лугу, насељу у београдској опћини Звездара, разговарао с представницима неколицине удружења “хрватских Срба” па је ту било представника Срба из западне Славоније, Обровца, затим Удруге Егзодус ‘90., Удружења књижевника, па и Удружења бораца и поштовалаца 7. банијске дивизије…

– Антифашизам ће, ваљда, бити прво око чега ћемо се договорити. Проблеми које спомињем, а које нам све ове године Милорад Пуповац није ријешио односе се на нестале, неисплаћене пензије, станарска права, одузимање имовине, неријешено питање динарске штедње коју смо имали у Југобанци… Тражимо и да имамо право на двојно држављанство, а не да код прелазака границе једне документе вадимо, а друге скривамо. У интересу помирења примјена је Бечког споразума о сукцесији којим нам се требају вратити сва права која смо имали 31. 12. 1990. године. За нас су спорни и Закон о бранитељима, који иде на штету првенствено младих, Закон о приватној имовини и Закон о пољопривредном земљишту те порез на некретнине који се најављује. Све су то прописи које је донијела и доноси Пленковићева Влада, коју Милорад Пуповац подржава јер је добио обећање да ће села у којима живе Срби добити струју. А свједоци смо да пуно села струје нема, да се догађају напади на старачка домаћинства, да су многи крајеви пусти…

Управо у томе ми овдје видимо највећи лош однос Пуповца према српском народу и заједници. Али он се не жели макнути. Знамо и ми да је простор у Гајевој улици у Загребу јако лијеп. И скуп – иронично ће Абрамовић.

На питање тко су ти млади људи који би, по мишљењу удружења које представља, требали убудуће представљати Србе у хрватском парламенту, Абрамовић одговара да будућност види у Јовици Радмановићу, Марини Лаврњић, Срђану Милаковићу, Синиши Љубојевићу…

Ријеч је о политичким опонентима Милорада Пуповца који су махом изашли из Самосталне демократске српске странке и основали Демократски савез Срба, претходно на изборе 2015. изашавши с независном листом.

Љубојевић је тада Вечерњем листу казао да се не ради о “антипуповчевом покрету”, већ о неслагању с његовом “инструментализацијом рада СДСС-а, који свој политички рад своди на кориштење средстава сваке владе РХ у сврху намиривања српске политичке елите, а не рјешавања набујалих проблема српске заједнице у Хрватској”.

Синиша Љубојевић с Милорадом Пуповцем се поткрај прошле године “заквачио” и око Српског културног друштва Просвјета, што су с позорношћу пратили и Срби из Хрватске који сада живе у Србији.

Ако је судити по новинским написима, те су трзавице започеле 2016. године, некако у вријеме када се СКД Просвјета, којој је на челу (био) Синиша Љубојевић, успјела укњижити на неких пет тисућа квадратних метара – имовину коју су некоћ имали у Улици Петра Прерадовића у самом центру Загреба.

Ту СКД Просвјета има двије зграде, вриједне најмање 50 милиона куна. Недуго након што је друштво од државе добило поврат имовине требала се одржати изванредна изборна скупштина друштва, што се напосљетку због недостатка кворума није догодило. Љубојевић је тврдио како је Пуповац манипулирао делегатима, објаснивши да кворума није било јер је дио њих одвео у просторије Српског народног вијећа умјесто у просторије Просвјете.

– Једина разумна претпоставка о којој вас желим извијестити јест та да Пуповац на овај начин настоји онемогућити рад Друштва или га чак угасити. Гашење СКД Просвјете омогућило би му практичну монополизацију политичких и културних институција Срба у Хрватској под својим изравним утјецајем. Дубоко сам увјерен како је демократија унутар српске заједнице битан предувјет њезина напретка и просперитета јер демократско управљање претпоставља и омогућава институте контроле и транспарентности којима се ресурси којима располажемо улажу у остваривање заједничких и опћих интереса, а не у партикуларне интересе појединаца или интересних група – грмио је Љубојевић додавши још како претпоставља да “Пуповац настоји преузети контролу над враћеном имовином, а управо како не би била кориштена за заједничко, већ партикуларно добро”.

Медији су забиљежили и како Милорад Пуповац након тих Љубојевићевих оптужби није био доступан за коментар.

Сличан се сценариј с неодржавањем скупштине поновио и неколико мјесеци касније, а кулминација је била лањског децембра па је у интернетском простору и даље нејасно тко је актуални предсједник Просвјете. Наиме, портал Новости наводи да су на сједници одржаној 23. децембра готово једногласно разријешени предсједник Синиша Љубојевић те потпредсједници Сретенка Чаовић и Јовица Радмановић те генерални секретар Срђан Татић. Нови је предсједник Просвјете, наводе Новости, Миле Радовић, а потпредсједници су Синиша Таталовић и Душко Љуштина.

Битка за Просвјету

Но на страницама СКД Просвјете овакав се исход не признаје, већ се наводи да “СКД Просвјета наставља рад под досадашњим водством у борби за правну битку против политичке битке коју води Милорад Пуповац са својим истомишљеницима у циљу уништења и готово посљедње српске институције над којом његов политички утјецај није велики и пресудан, али због његове политичке снаге и истог тог утјецаја чланови Друштва су веома забринути да ће таквим својим дјеловањем нанијети огромну и ненадокнадиву штету Српском културном друштву Просвјета”.
– За нас је једини предсједник Просвјете Синиша Љубојевић. А Милорад Пуповац човјек је хрватске власти који ради за себе – јасан је Ненад Абрамовић.

Од сусрета двоје предсједника – Колинде Грабар-Китаровић и Александра Вучића – он и заједница коју представља очекују да изнађу рјешење за проблема о којима је говорио:

– Зато смо се прије сусрета у Загребу потрудили да пошаљемо поруке предсједнику Вучићу. Јер ниједан проблем који без нас буде ријешен заправо неће бити ријешен. Пуно се тога мора довести у ред. А да би тако било, ми Срби из Хрватске морамо имати у Хрватској некога тко ће уистину штити наше интересе. Милорад Пуповац то није.

Стварно испада да је то у Сабору тренутачно једино Иван Пернар – изговара предсједник Координације удружења избјеглих и расељених у Републици Србији Ненад Абрамовић.

Аутор: Марина Боровац

Извор: vecernji.hr


Тагови:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top