Говорећи у Музеју кинотеке на централној манифестацији обележавања 75 година од почетка Другог светског рата на просторима бивше Југославије и злочина које су починили нацисти и њихови сарадници, Вучић навео да је на простору данашње Хрватске, пре 75 године, било више од милион Срба, док их је данас 10 пута мање, а истребљени су, углавном у време постојања НДХ.

Он је нагласио да Хрватска не сме да заборави сопствену прошлост због сопствене будућбности.

“Данас нам је на прстору читаве Европе потребна истина. За НДХ и њене злочине да не само да је право већ последње време, сутра ће већ бити касно. О Истребљењу читавог народа морамо данас да говоримо”, рекао је Вучић.

Он је нагласио да је у НДХ злочин био озакоњен као начин чишћења државе од непожћељних елемената и оценио да оно на чему је НДХ радила на решавању српског питања није, нажалост, нестало са нестанком НДХ.

Ми данас немамо ништа са НДХ, рекао је Вучић, ми имамо нашу Србију и са њом да изађено на крај, али и да докажемо да смо она држава и онај народ који је пре 100 година омогућио другима да направе државе.

“Немојте да сањате освету, сањајте живот”, поручио је Вучић.

Говор је завршио речима: “живела Србија, живела Српска, живела Слобода”.

ДОДИК: ЈУГОСЛОВЕНСТВО УНИШТИЛО СРБЕ

Идеја југословенства није донела добро Србима али јесте другима, а илузија о Југословенству уништила је српску државу, рекао је данас у Југословенској кинотеци Милорад Додик, председник републике Српске (РС).

Додик је, говорећи на почетку Централне манифестације обележавања 75 година од почетка Другог светског рата на просторима бивше Југославије и злочина које су починили нацисти и њихови сарадници, подсетио да је на данашњи дан пре 75 година формирана усташка творевина Независна држава Хрватска, што је био, како је рекао, почетак огромног страдања Срба.

“Долазим са простора где се налази Јасеновац и могу да сведочим да тамо постоји жива легенда страдања. Идеја југословенства није донела добро Србима али јесте другима. Словенију и хрватску не познаје никаква историја као организоване државе, а они нам данас постављају вредбности и говоре нам како треба да буде уређени. Илузија о Југословенству уништила је српску државу”, рекао је Додик.

Он је, говорећи о антифашистичкој борби, нагласио “да су Срби, расути по простору бившер Југослвије показали су да су једини спремни да се боре против фашиста.

“Историјски подаци говоре да су Срби износили антифашистичку борбу у Босни и Херцегиовини”, рекао је Додик, и додао да за БиХ кажу да је мала Југославија, а “када су сатрли велику Југославију, нама кажу да треба да живимо у малој Југославији”.

Свечаност је отворио директор Музеја кинотеке Југослав Пантелић, а Милорад Додик је био први говорник.

Свечаности, на којој ће бвити прикано и неколико документарбних фуилмова, присуствују, поред осталих и Александар Вучић, премијер Србије, министри у Влади Србије Ивана Тасовац и Александар Вулин, генерал Љубиша Диковић и начелник генералштаба Војске Србије.

(ФоНет)