Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„VS poručuje da se Jasenovac i Oluja nikada neće ponoviti“

Beograd — Ministar odbrane Aleksanar Vulin izjavio je da je Vojska Srbije (VS) vojska pobednika.

On je rekao da je to vojska koja svojom snagom može da poruči da se Jasenovac, Jadovno, Oluja, Bljesak i martovski pogrom 2004. godine, nikada i nigde neće ponoviti.

Vulin je na svečanoj akademiji povodom Dana Vojske Srbije rekao da VS „budno motri da na sever Kosova i Metohije niko ne upadne silom“.

„Danas je prilika da se setimo ko smo, odakle smo i kuda idemo. Mi smo vojska pobednika, vojska koja nije naučila da kapitulira, neporaženi zato što branimo pravo našeg naroda na slobodu“, rekao je ministar na svečanosti u beogradskom centru Sava.

Govoreći o rezultatima ostvarenim u prethodnom periodu, Vulin je kazao da su plate pripadnika VS povećane deset odsto, da su povećane dnevnice, uvedena solidarna pomoć za rođenje deteta kao i da je aktivnim i penzionisanim pripadnicima VS dodeljeno više od 700 stanova.

„Gradimo hangare, obnavljamo Vojnu akademiju i internat Vojne gimnazije, naručili smo dovoljno čizama i uniformi da svaki vojnik ima bar po dva para. Prvi put od 1999. godine, imaćemo eskadrilu remontovanih i modernizovanih MiG-ova 29, ojačaćemo vojsku tenkovima T-72, tu su Lazar-3, oklopni Miloš, avion Lasta i više od 40 proizvoda naše odbrambene industrije, ali iznad svega, ovo je vojska koju čine ljudi“, rekao je Vulin.

Svečanoj akademiji povodom Dana VS prisustvovali su ministri unutrašnjih poslova, rada i sporta, Nebojša Stefanović, Zoran Đorđević i Vanja Udovičić, predstavnici Skupštine Srbije, patrijarh SPC Irinej, direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković, predstavnici diplomatskog kora u Beogradu.

Vojska Srbije obeležava svoj praznik 23. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine na praznik Cveti podignut Drugi srpski ustanak za oslobođenje Srbije od Otomanske imperije.

Iako je Drugi srpski ustanak sa vojnog stanovišta bio manje važan i znatno kraći od Prvog srpskog ustanka, smatra se da je njime započeo proces koji je doveo do većeg stepena srpske autonomije u okviru Osmanskog carstva i kasnijeg uspostavljanja Kneževine Srbije, koja je dobila svoju skupštinu, Ustav i naslednu vladarsku dinastiju, čime su udareni temelji moderne srpske državnosti.

(Beta)

Izvor: B92

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: