fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ВРИЈЕМЕ ДА ХРВАТСКА ПОЧНЕ ДА ПОШТУЈЕ СПОРАЗУМЕ СА СРБИЈОМ

Предсjедник Србиjе Томислав Николић примио jе данас представнике српске омладине из свих краjева Хрватске, коjи се налазе у посjети Србиjи

Предсjедник Србиjе Томислав Николић примио jе данас представнике српске омладине из свих краjева Хрватске, коjи се налазе у посjети Србиjи

Предсjедник Србиjе Томислав Николић изjавио jе данас да су притисци на Србе у Хрватскоj данас очигледни, као што су били почетком 90-тих, и поручио да jе вриjеме да Хрватска почне да поштуjе све споразуме коjе jе потписала.

„Ми понекад имамо проблема са неким људима у Хрватскоj коjи су преспавали све ово време у коме покушавамо да обезбедимо бољи живот у Хрватскоj. Притисци данас су безмало очигледни као што су били почетком 90-тих“, рекао jе Николић у сусрету са представницима српске омладине из свих краjева Хрватске коjа се налази у посjети Србиjи.

Он jе оциjенио да у Хрватскоj jош има људи коjи би „да Хрватска остане потпуно без Срба“, упркос томе што jе та земља данас чланица ЕУ.

„Мада jе Хрватска данас чланица ЕУ и апсолутно обавезана да поштуjе сва правила и права своjих грађана, не иде то тако добро у пракси“, рекао jе Николић.

Он jе указао да се Србиjа, трудећи се да своjим сународницима обезбиjеди да могу мирно да живе, не одговара на провокациjе и не приговори „све што би требало“.

„Ако сте толико притиснути да многа деца мењаjу и име како би избрисала своj српски православни траг, да своjе писмо не можете да прочитате изузев у своjим књигама, ако вам jе слобода кретања веома ограничена тиме да ли jе то место сигурно за вас или ниjе, онда не може да се говори да вам jе Хрватска обезбедила оно што jе обезбедила своjим грађанима коjи нису Срби православне вере“, рекао jе Николић.

Он jе истакао да jе Хрватска „уз велике недостатке, пре свега у односу према протераним Србима, њиховоj имовини и њиховим правима уопште, ушла у ЕУ, а да им Србиjа ниjе правила проблеме“ и поручио да jе дошло вриjеме да Хрватска почне да остваруjе договорено.

„Сада jе време и отворено ћемо о томе разговарати – о апсолутном поштивању свих споразума и свих обавеза коjе Хрватска има према Србима“, рекао jе Николић.

Он jе српскоj омладини поручио да jе држава Србиjа посвећена да обезбиjеди да више не изгубе ни дjелић права у Хрватскоj и наjавио да ће уложити много више него до сада у њихов слободан развоj на свим пољима.

„Држава ће са Хрватском непрекидно да одржава добре односе у вери да се само на такав начин решаваjу проблеми. Ви сте видели да ми нисмо више они на чиjе изjаве треба да се реагуjе, углавном су хрватски званичници они на чиjе изjаве већ реагуjе и ЕУ и опомиње“, закључио jе Николић.

Митрополиjа загребачко-љубљанска и Амбасада Србиjе у Загребу у сарадњи са српским организациjама у Хрватскоj, организовала jе вишедневну посjету Србиjи српске омладине из свих краjева Хрватске.

У групи се налази 40 особа, коjи ће посjетом институциjама државе Србиjе имати прилику да представе положаj и перспективе српске омладине у Хрватскоj.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Порфириjе: У Хрватскоj Срби живе у страху – Jadovno 1941.

ИКОНЕ И ДУХОВНУ БАШТИНУ ВРАТИТИ КАД И … – Jadovno 1941.

у поjединим мjестима срби уписивани као … – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: